2024. március 28., csütörtök

Az árván maradt gyermekekért evez

A székelyföldi származású Bálint F. Gyula Adán állt meg az ezer kilométeres jótékony célú expedícióján

Szerda este érkezett meg Adára a székelyföldi származású Bálint F. Gyula, aki kajakkal kíván eljutni Székelyudvarhelyről Budapestre. A KMTD Expedíció (Küküllő–Maros–Tisza–Duna) három országot érintő 1000 kilométeres kajaktúra Székelyföld szívéből, Székelyudvarhelyről Budapestre a Nagy-Küküllő–Maros–Tisza–Ferenc-csatorna–Duna vízi útvonalon.

Az expedíció nem öncélú, a sportoló arra kéri követőit, hogy az államfő és felesége által létrehozott Regőczi István Alapítványt támogatva segítsék a koronavírus-járvány következtében elárvult gyerekeket, az ehhez szükséges adatokat és információkat bárki megtalálhatja a túrablogján. Emellett természetesen az egészséges életmódra is szeretné felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy ha sikerül lefaragnunk az igényeinkből, és beérjük az alapvető szükségleteink kielégítésével, akkor egyszerűbbé válhat az életünk.

A kajaktúrát megelőzően a Budapesten élő, formatervezéssel foglalkozó férfi autóval utazott haza Székelykeresztúrra, egyrészt azért, hogy fel tudja mérni a kritikusabb pontokat, másrészt hogy két-három napi távolságra utánpótlás élelmet és vizet tudjon hagyni. Baján, Bezdánban, Adán, Szegeden, Aradon és Déván bízott ilyen „életmentő” csomagokat segítőkész ismerőseire.

Bálint F. Gyula szerdán este érkezett meg az adai strandra

Bálint F. Gyula szerdán este érkezett meg az adai strandra

Adára való érkezése előtt az adai Ürményi Frigyes és Bakos Tamás hobbikajakosok 2 kilométert felevezve a Tiszán csatlakoztak hozzá, és kísérték el őt az adai strandig. Gyulát a kajakból való kiszállás után az adai községi képviselő-testület elnöke, Tóbiás József fogadta, és ajándékcsomaggal köszöntötte őt. Sportemberként elismerését fejezte ki a kajaktúrával kapcsolatban, és további kitartást kívánt az expedíció teljesítéséhez. Adai ismerőse, Kuzma Péter szintén a helyszínen várt rá, aki az utánpótlás csomagot biztosította neki, illetve Gyula adai tartózkodásának ideje alatt segített neki mindenben.
Lapunknak Gyula beszámolt arról, hogy július 4-én, vasárnap vágott bele a kajaktúrába, és tervei szerint július 21-én fogja befejezni. Naponta 30–70 kilométert kell haladnia, és összesen 1000 kilométer felett lesz az össztáv. Mint elmondta, azért is választotta az expedíció megnevezést, mivel vannak olyan szakaszok, amelyeket neki is fel kellett fedeznie, emellett számos nehézséggel is szemben találhatja magát az ember. Ezek között volt, hogy egy szakaszon ki kellett emelnie a kajakját, mivel nem lehetett evezni, illetve az időjárás is megnehezítheti a dolgát, bármikor jöhet egy vihar, eső. Az expedíciót eredetileg a tavalyi évre időzítette, a járványhelyzet miatt azonban mostanra halasztotta.

Korábban is járt már hasonló túrákon, 2012-ben barátjával vettek részt egy afrikai túrán, majd az El Camino gyalogtúrán is. Hat éve, szintén a barátjával, befejezték a Duna 2860 túrát, amikor a Dunán a Fekete-erdőtől leeveztek a Fekete-tengerig, és ebből az alkalomból született meg az első könyve is 40 nap a Dunán címmel.
Gyula kajaktúráját a közösségi médiára feltöltött posztjaiban, illetve a Kéknapló nevű túrablogján lehet végigkísérni.