2024. március 29., péntek

Vizet, üdítőt és gyermektápot osztottak

A rekkenő hőségben csak kivételes esetekben induljuk ügyet intézni

A Vöröskereszt szenttamási szervezetének aktivistái a város több pontján kedden déleőtt vizet, üdítőt és gyermektápszert osztottak. A meteorológusok a csütörtöki napra jósolták a hőség tetőzését, így nem lepődtünk meg, amikor már a reggeli órákban harminc fok feletti hőmérsékletet mutattak a település utcáin és a töltőállomásoknál lévő kijelzők.

A Vöröskereszt helyi szervezete és az ürögi (Irig) Banka hrane Egyesület közös akciójánek keretében több száz üveg vizet, üdítőt és gyermektápot osztottak szét a járókelőknek. Előbbit a felnőtteknek, utóbbit pedig a község legfiatalabb lakóinak, hiszen a babák ugyanúgy nehezen viselik a többnapos hőséget.

Goran Radovanović, a Vöröszkereszt helyi szervezetének elnöke elmondta, az ürögi egyesülettel olyan megállapodás született, hogy heti egy alkalommal szállítanak palackozott vizet üdítőt Szenttamásra.

−A humanitárius akciót minden héten ugyanabban az időontban és ugyanazon helyszíneken folytatjuk. Ez különösen a babatáp szempontjából fontos, hiszen a picik szülei hétről hétre újabb összeget költenek tápszerre, így viszont ingyenesen kapják, s nem kell várakozniuk a tűző napon. Megfelelő jellegű és folyamatos segítségről van tehát szó – pontosított Radovanović. Hozzátette, az akciót önkéntesek helyett olyan személyek végzik, akiket a Vöröskereszt az Országos Foglalkoztatási Szolgálat által jóváhagyott projekt keretében alkalmazott a rendszeres munkák és egyéb tevékenységek elvégzésére.
Kifejtette, a szakemberek szerint a forró napokban különösen fontos, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a szabadban töltött idő alatt igyekezzünk rövidebb-hosszabb időre légkondicionált terekbe, terembe húzódni. Ha mégis halaszthatatlan dolgunk van a városban, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, hogy szervezetünk ne váljon dehidratálttá.

A szenttamási szervezet titkára elmondta még, hogy az idén két diákot küldenek a karlócai Radulovački Ökológiai Központban megszervezésre kerülő ökotáborba.

− A 10–12 éves gyermekek együtt tanulhatnak, szórakozhatnak a több vajdasági településről, továbbá Magyarországról érkező társaikkal. A különböző kulturális és sportrendezvények keretében mindenki számára lehetőség adódik a barátkozásra, új társak és kultúrájuknak és hagyományaiknak a megismerésére, és ezzel személyesen hozzájárulni a másság kultúrájának – mint Vajdaság legértékesebb kincsének az ápolásához – mondta többek között Goran Radovanović.