2024. április 19., péntek
OLVASNIVALÓ

„Védőfilmek" a kánikula ellen

Júliusi filmbemutatók

Valljuk be őszintén, az év hetedik hónapjában nem biztos, hogy az emberek többsége a filmezést, s a mozik látogatását tartja a leglényegesebb szórakozásnak. Különösen az idén, mert amire véget ér a foci-Eb, kezdődik a wimbledoni tenisztorna, utána meg a tokiói olimpia. Márpedig ebben az agytikkasztó kánikulában jóleshet beülni a légkondicionált filmszínházakba, illetve szobánkba, és pattogatott kukoricával és jéghideg védőfolyadékkal a kezünkben filmeket nézni. Mert a hónap folyamán tényleg lesz miből válogatnunk.

Rögtön a hónap első napján Magyarországon egy magyar játék- és egy dokumentumfilmet is bemutatnak. Az egyik az Űrpiknik című magyar sci-fi filmvígjáték. Az elsőfilmes Badits Ákos rendező, és a forgatókönyvet jegyző Benedek Ágota filmje egy eszeveszett éjszaka történetét meséli el. A különc egyetemista lány, Panna (Walters Lili) gyerekkorától kezdve próbál az űrbe küldeni jeleket, válaszra várva. Annak ellenére, hogy az egyetemen senki nem veszi őt komolyan, elmélete mégis bizonyítást nyer: hatására ugyanis a Földre érkezik a saját világában hasonlóan kirekesztett űrlény Fiú (Takács Zalán). Ha ez önmagában nem lenne elég sokk, a jövevény közli Pannával: a bolygó pusztulásra van ítélve, őt magát pedig egyedül az érdekli, hogy megmentse rajongása tárgyát, Zalatnay Sarolta művésznőt.

Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmje a Szabolcs megyében élő, női testbe született 18 éves fiú, Tóbiás történetéről szól, aki szülei támogatása ellenére mindennap megküzd identitásával, és azzal, hogy elfogadják és társai is megértsék őt. A dokut már a forgatási fázisában nagy érdeklődés övezte nemzetközi körökben, a Sundance Institute még támogatást is nyújtott az alkotóknak, a film nyersvágatát pedig az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Rough Cut Screening nevű pitchfórumán is vetítették.

A Netflixen ettől a naptól kezdve nézhetjük meg a Főműsoridő (Prime Time) című lengyel thrillert. Jakub Platek debütáló alkotását már az egekig dicsérték az amerikai Sundance Filmfesztiválon. A történet 1999 szilveszter éjszakáján játszódik, amikor is egy fegyveres behatol az egyik televízióállomás stúdiójába, túszul ejti a műsorvezetőt és a biztonsági őrt, mert be akar valamit olvasni élő adásban.

Július 8-án végre megérkezik a mozikba a Fekete özvegy (Black Widow) című, a Marvel multiverzumban játszódó, s Budapesten is forgatott film, amely Natasha Romanoff-nak a Bosszúállók szépséges kémjének, valamikor az Amerika Kapitány: Polgárháború és Bosszúállók: Végtelen háború Marvel filmek között lejátszódott kalandját meséli el.

Végre-valahára, július 15-én bemutatják a Space Jam: Új kezdet (Space Jam: New Legacy) című vegyes technikával készült filmet LeBron James és Don Cheadle kosárlabdasztárok főszereplésével. A történetben LeBron James és fia stúdiólátogatásra érkeznek a Warner Studios hatalmas telepére. Ám ott egy baleset miatt mindketten a Warner multiverzum fogságába esnek.

Július 23-án érkezik a mozikba a G. I. Joe 3: Kigyószem (G. I. Joe Origins: Snake Eyes), amely az eredeti G. I. Joe csapat legrejtélyesebb tagjának az eredetét meséli el.

Július 30-án kezdik el vetíteni a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektjét, a DAU-mozifilm széria első, Natasha című részét. Ilja Krzsanovszkij rendező a 2000-es évek közepén az ukrajnai Harkovban egy szinte városnyi díszletben teremtette újra annak a titkos szovjet kutatóintézetnek a hiteles mását, amelyben a Nobel-díjas orosz fizikus, Lev Landau (1908–1968) dolgozott. Több mint négyszázan választották az ukrán jelen helyett a szovjet hatvanas éveket, és költöztek be ide, hogy a nap 24 órájában a meghatározott karakterekben éljék az életüket. A két éven át tartó kísérlet során a rendező folyamatosan 35 mm-es kamerákkal forgatott, az előre kitalált történeteket a szereplők viszonyai alakították. A 700 órányi filmanyagból az első bemutatott játékfilm a DAU Natasha, mely a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert.

Úgyszintén ezen a napon kerül a mozikba M. Night ShyamalanIdő (Old) című filmje, amely után tengerparti nyaralásunk folyamán legkevésbé a cápáktól fogunk rettegni. A filmben ugyanis egy idillinek tűnő sziklás öböl foglyul ejti a gyanútlan vakációzó családot, ráadásul valahogy megbuherálja az időt, amitől a szereplők pillanatok alatt képesek évtizedeket öregedni.