2024. április 20., szombat

Ivanuša: Nem tettem fel a védőmaszkot a boltban, balga voltam

Marjan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) belgrádi irodájának igazgatója kijelentette, hogy a fiatalok lehet úgy gondolják, hogy nincs szükségük a védőoltásra, viszont hosszú távú következményekkel számolhatnak és hetekig az intenzív osztályon maradhatnak – írja az N1 hírportál.
Az emberek valahogy úgy gondolják, hogy nekik nincs szükségük a védőoltásra. Követik a járványhelyzetet és szerintük vége van, pedig nem, a járvány még közel sem ért véget – mondta Ivanuša.
Elmondása szerint a világ számos országában még csak most vette kezdetét az oltakozás és figyelmeztetett arra is, hogy minél tovább van a vírus körforgásban a lakosság körében, nagyobb a kockázata egy veszélyesebb variáns kialakulásának, mint amilyen a delta mutáció is.
A szerbiai helyzettel kapcsolatban egy történetet mesélt el, miszerint amikor belépett egy üzletbe és azt látta, hogy senki sem visel maszkot, akkor ő is levette.
– Nem tettem fel a védőmaszkot, nehogy különösnek nézzenek, valójában nem úgy viselkedtem, ahogy kellett volna. Fel kellett volna tegyem a védőmaszkot, mert sok ember volt a helyiségben – mesélte Ivanuša.
Felszólította az embereket, hogy tartsák be az előírásokat és viseljék a védőmaszkokat. Elmondta, hogy minden utazás bizonyos szintű fertőzési kockázatot rejt magában, a WHO álláspontja szerint pedig minden egyénnek el kell gondolkodnia azon, hogy az utazás valóban szükséges e.
Hozzátette, hogy egyes védőoltások hatékonyságát és biztonságosságát már bebizonyították a gyermekek esetében is, de az idősebbeknek kell elsőbbséget élvezniük.
A gyermekeket nem látom elsődleges szempontnak jelen pillanatban – jelentette ki Ivanuša.
Kiemelte, hogy a delta variáns rendkívül veszélyes, mivel nagyon hatékonyan terjed.
Várakozásaim szerint a következő hullám mindenképpen ősszel, vagy még előtte bekövetkezik majd. Amit más országokban látunk, az elkerülhetetlenül Szerbiában is bekövetkezik majd – hangsúlyozta ki a szakember.