2024. március 28., csütörtök

Áradások a Benelux államokban is

Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban is áradásokhoz vezettek a több napja tartó heves esőzések, több ezer ház rongálódott meg vagy omlott össze, két ember pedig életét vesztette.
Belgium legsúlyosabban érintett térségei a vallon tartomány délkeleti régiójában fekvő Spa és Chaudfontaine városok, ahol mintegy 1350 ingatlanban keletkeztek károk, és mintegy 1700 embert kellett kitelepíteni. A kelet-belgiumi Eupen település mellett holtan találtak meg egy fiatalembert, akit az árvíz sodort el, illetve Liége-ben egy 50 éves férfi fulladt meg vízzel elárasztott pincéjében.
Hollandiában a Maastricht melletti Valkenburgban egy idősotthon lakóit is evakuálni kellett az árvízveszély miatt. A kormány hadsereget is bevetette a mentési és árvízvédelmi munkálatokhoz. Az ország három nyugati tartományának kivételével az egész országra sárga kódú figyelmeztetés van érvényben a további heves esőzések miatt.
Luxemburgban az áradások miatt tegnap reggel 1200 alkalommal hívták ki a mentőszolgálatokat, bár senkit nem ért komolyabb sérülés. Jelenleg több mint 100 útszakasz van lezárva. Az előző 24 órában átlagosan 60-80 liter csapadék hullott négyzetméterenként.