2024. március 29., péntek

Emberek tűntek el az özönvízben

Németországban heves esőzések pusztítanak – Katasztrofális a helyzet több térségben

Legalább 33-man meghaltak Németországban a 15 éve nem tapasztalt heves felhőszakadások miatt, amelyek a hét végéig folytatódhatnak. Az özönvízszerű eső sokfelé súlyos károkat és közlekedési fennakadásokat okozott, az általa előidézett árvizek pedig településeket zártak el a külvilágtól. Több helyen emberek tűntek el a hullámokban, másutt házak omlottak össze. Néhány régióban katasztrófahelyzetet hirdettek; sokfelé kaotikus állapotok uralkodnak.
Heves esőzési hullám okoz egyre nagyobb gondot és pusztítást Németországban, ahol a legtöbb csapadék eddig az utóbbi két napban hullott, főként (dél)nyugaton és keleten, de Bajorország egy része sem úszta meg szárazon.

Az Ahr folyó a nyugati Insulban számos épületet öntött el (Fotó: AP via Beta)

Az Ahr folyó a nyugati Insulban számos épületet öntött el (Fotó: AP via Beta)

A Bernd ciklon okozta – másfél évtizede nem tapasztalt – vihar, illetve égszakadás azonban folytatódhat, és talán vasárnap érhet véget. Az ország (dél)nyugati részén, az Észak-Rajna-Vesztfália, a Rajna-vidék-Pfalz, a Saar-vidék és a Baden-Württemberg tartományokban élők további kiadós záporokra, zivatarokra, árvizekre számíthatnak. Fel kell készülniük arra is, hogy a víz még több utcát, pincét önt el, sőt újabb földcsuszamlásokat, házomlásokat, fakidőléseket, közlekedési fennakadásokat és áramszüneteket idézhet elő, és esetleg további ideiglenes kitelepülésre kényszeríti egy-egy terület lakosságát.
A DB állami vasúttársaság tegnap már azt tanácsolta az utazóknak, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliát inkább kerüljék el. A megáradt patakok, folyók ugyanis egyre nagyobb gondot jelentenek arrafelé. Sokfelé kaotikus állapotokat idézett elő a hatalmas víztömeg. Bár sokan az éghajlatváltozással hozzák összefüggésbe a kialakult állapotot, mások szerint egyelőre nem lehet pontosan megállapítani a jelenség okát.
A ciklonnal érkezett viharok, özönvízszerű esőzések különösen Észak-Rajna-Vesztfáliában és Rajna-vidék-Pfalzban okoztak kiterjedt áradásokat, súlyos gondokat, halálos áldozatokkal járó tragédiákat. A tegnap ismertetett hivatalos adatok szerint csak ebben a két tartományban legalább húszan vesztették életüket a természeti csapásokban.
Észak-Rajna-Vesztfália kormányfője drámainak nevezte a helyzetet. Armin Laschet, aki a CDU-CSU konzervatív kormánypártok kancellárjelöltje a szeptemberi országos parlamenti választáson tegnap árvíz sújtotta településeket keresett fel. Altenában sürgős segítséget ígért minden rászorultnak.
Az ítéletidő és az árvizek miatt több járásban és településen is kihirdették a katasztrófahelyzetet. A veszélyes területeken, különösen a megáradt folyók, patakok partján élők közül sokan elhagyták otthonukat, és biztonságos helyre húzódtak.
Az óvintézkedésekre azonban nem mindenütt és nem mindenkinek jutott idő. Így történhetett meg, hogy Jöhstadtban, a keleti határ mentén elterülő Szászországban, megáradt patak ragadott magával egy férfit, aki eltűnt a vízben.
Különösen súlyos a helyzet a medréből kilépett Wupper folyó mentén, az ország nyugati felében. Az árvíz a térség egyik legnagyobb városát, Wuppertalt is szorongatja. Hasonló gondokkal küszködik a közeli Düsseldorf is, Észak-Rajna-Vesztfália fővárosa, ahol már több mint háromszáz épületet ürítettek ki, mert másfél méter magasságig víz alá kerülhetnek.
A legnagyobb csapás ebben a nyugati tartományban alighanem a Bonn közelében fekvő Schuldot, és a falucskát övező Ahrweiler járást érte, ahol tegnap legalább 18-an meghaltak. A mindössze 660 lakosú településen és a térségben további 50-70 személyt eltűntként kezelnek, illetve keresnek az Ahr patak hirtelen és példátlan áradása után. Schuldon a víz négy épületet teljesen elmosott, kettőt „csak" félig, és több mint két tucatot úgy megrongált, hogy azok bármikor összedőlhetnek.

Kölnben ketten fulladtak meg a saját pincéjükben, amelyeket víz öntött el. A szintén Észak-Rajna-Vesztfáliához tartozó Solingenben és Unna járásban is ugyanilyen tragédia történt, egy-egy áldozattal, Rheinbachban is emberéletet követelt az ítéletidő. A tartomány részét képező Euskirchen járás is gyászba borult: az áradások és természeti csapások nyolc ember életét követelték.
A térségben másutt is rendkívüli állapotok uralkodnak, az árvíz ráadásul több falut elzárt a külvilágtól. Aachen mellett két település, Kornelimünster és Stolberg óvárosi negyedéből pedig kitelepítik a lakókat, mert megáradtak az ott áthaladó folyók.
Észak-Rajna-Vesztfáliában pórul járt Hagen is, ahol akkora mennyiségű sártömeg zúdult az úttestre, amit a mentőalakulatok sem tudtak eltakarítani. A városvezetés ezért – a katasztrófahelyzet kihirdetése után – a hadseregtől kért és kapott segítséget a kár elhárításához.
Több helyszínen tűzoltók is bekapcsolódtak a mentési munkálatokba, ám ketten közülük (Észak-Rajna-Vesztfáliában) meghaltak a feladatuk teljesítése közben. A bajba jutottakat néhol csónakokkal menekítik biztonságos helyre, másutt rendőrségi helikopterekkel; főként azokat, akik a víz elől a háztetőkre húzódtak. (A mentésben mintegy kétezer rendőr vesz részt.) A rendkívüli állapot miatt néhány kórházat és egészségházat is evakuálni kell(ett).

Nyitókép: A megáradt Nahma folyó Hagenben rengeteg törmeléket rakott le az utcákon (Fotó: AP via Beta)