2024. április 25., csütörtök

Segítsünk a kis Boškón!

Boško Gugleta spinális izomatrófiában szenved, jelenleg  az újvidéki Gyermekkórház neurológiai osztályán ápolják, az állapota pedig folyamatosan romlik. Boškót csak a világ egyik legdrágább gyógyszere mentheti meg, a gyűjtés pedig már folyamatban van – írja a Szerbiai RTV.

A kis Boško tegnap töltötte be életének hatodik hónapját, ezt az időszakot pedig lélegeztetőgépen vészelte át. Az élelmet közvetlenül a gyomrába kapja, ugyanis a betegség miatt annyira legyengült, hogy nyelni sem bír. A kórházban állandóan mellette van édesanyja, aki egy videóüzenetben fordult a jó szándékű emberekhez.

– Már huszonötödik napja vagyunk itt. Az alapbetegsége miatt már lélegezni, nyelni és mozogni sem bír. Ennek következtében már harmadszorra szorul lélegeztetőgépre és másodszorra gyulladt be a tüdeje – mondta Nađa Gugleta, Boško édesanyja.

Egészséges babaként született, viszont hamarosan megállapították nála ennek a ritka izombetegségnek a jelenlétét. A betegek szervezetében nincs olyan gén, amely fehérjét termelne az izmok számára és orvosság hiányában általában fulladás következtében hunynak el.

– Lassan haladunk előre. A betegsége viszont nagyon gyorsan fejlődik ki. Ezért kérem Önöket, hogy segítsenek, amennyire csak lehet. A lehetőségeikhez mérten befizethetnek egy összeget a folyószámlára, vagy pedig egy SMS elküldésével is sokat segíthetnek – tette hozzá az édesanyja.

Boško harca számos intézményt és városokat is arra ösztökélt, hogy összefogjanak érte, hogy összegyűjthessék a génkezeléshez szükséges kétmillió dollárt. Idáig mintegy 700 ezer eurót sikerült összegyűjteni.

Minden humánus ember segíthet egy SMS-el, amelybe az 1032 számot kell beírni és azt 3030-as számra kell elküldeni, vagy pedig az interneten megtalálható folyószámlára is befizethetnek egy adott összeget.

A dinárszámla száma: 160-6000001037970-33, az eurószámla száma: 160600000103802950.