2024. április 19., péntek

Csak negatív PCR-teszttel térhetnek vissza szabadságukról az egészségügyi dolgozók

Elkezdték az új szabály alkalmazását a szerbiai kórházakban, amely szerint az egészségügyi dolgozók és más munkatársak, akik nem vették fel a védőoltást, illetve nem estek át még a betegségen, negatív PCR-teszt felmutatásával térhetnek vissza a szabadságukról a munkahelyükre.

A Politika napilap értesülései szerint ezt a tesztet maguknak kell kifizetni. Azt is leírják, hogy ez a szabály szeptemberig van érvényben, ugyanis az egészségügyi hatóságok attól félnek, hogy a külföldi útról hazatérve behozzák a vírust a kórházakba. Emellett remélik, hogy senki nem szeretné kifizetni a 9000 dináros PCR-tesztet, emiatt meggondolják magukat, és inkább az oltás mellett döntenek.

A szabályozás alól, a beoltottak és a víruson átesettek mellett, kivételt képeznek azok az orvosok, akik az egészségügyi állapotuk miatt nem vehetik fel a védőoltást, vagy leglább már az első dózist felvették.

A kragujevaci Klinikai Központ igazgatója elmondta, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik nem veszik komolyan ezeket az intézkedéseket, fegyelmi bizottság előtt felel a tetteiért, emellett büntetőjogi felelősség is terhelheti, amennyiben megfertőz egy pácienst.