2024. április 20., szombat

Befejeződött a kalászosok betakarítása

Zenta határában jól termett az árpa és a búza is – A Žitopromet már 45 000 tonna gabonát tárolt be

A zentai határban a múlt hét végén befejeződött a kalászosok betakarítása. Kezdődött a takarmányárpával, sörárpával, majd következett a búza vágása. Az átlag terméseredményeket és a szem minőségét tekintve elégedettek lehetnek a Tisza menti gazdák. Ami a takarmányárpát illeti, jó évet zárhatnak a termelők, jó a termés, jó a minőség, szolid az ár. A termőtalaj és az agrotechnikai eljárások minőségétől függően átlagban 40 mázsát meghaladó árpahozamokról beszélhetünk, ami túlszárnyalja az elmúlt évek terméseredményeit. Az árpa minősége első osztályú.

Az aratás kezdetén a terményfelvásárlók 19–20 dinárt kínáltak a takarmányárpáért, ami rövid időn belül húsz dinár fölé emelkedett, még ha csak 30–50 parával is. Ami a sörárpát illeti, minden tekintetben jobbak a terméseredmények, holdanként 40–52 mázsa termett, ami nagyon jónak mondható vidékünkön. A legtöbb termelő 40 mázsa feletti sörárpa-mennyiséget takaríthatott be, azokon a területeken pedig, ahol helyi záporok meg is öntözték a növényeket, elérte az 50 mázsát is. A sörárpáért valamivel többet fizetnek, 21 dinárt adtak a termelőknek a felsőhegyi Napredak földműves-szövetkezetben is.
A búza aratása a napokban befejeződött, mivel a kenyérgabona két héttel később ért be, mint az árpa, a hirtelen ránk tört nyári forróság a késeibb érésű fajták szemtelítődését megzavarta, ami kihatott a hozamokra és a minőségre is.

Az újvidéki nemesítésű búzafajtáknál az átlagtermés 30 és 40 mázsa között alakult

Az újvidéki nemesítésű búzafajtáknál az átlagtermés 30 és 40 mázsa között alakult

Az újvidéki nemesítésű búzafajták jobban teljesítettek az idén. Az átlagtermés 30–40 mázsa között alakult az újvidéki fajták esetében, ráadásul kimondottan jó, 79–83 a szem hektolitersúlya. Külföldi bőtermő fajták nem tudták hozni ezt a minőséget, a kalászokban több volt, 15–20 százalékot is elérte az apró, összesült szemek mennyisége, és ez lerontotta a hektolitersúlyt.

Ami a búza felvásárlási árát illeti, a felvásárlók egyelőre nem adnak többet 20 dinárnál kilónként. A gazdák többet, ismerve a takarmányárak alakulását, magasabb árat reméltek, hiszen a sörárpáé is meghaladta a búza felvásárlási árát. Tágabb környezetünkben, például a szomszédos Magyarországon a kenyérgabonáért átszámítva csak 18 dinárt adnak kilónként.

Amivel igazán elégedetlenek a termelők, az a várható igen rossz kukorica- és napraforgótermés. A tartós csapadékhiány és a rekkenő hőség máris megfelezte a várható terméshozamokat, és a minőséggel is baj lesz. Ennek tudatában várható, hogy az aratást követő hónapokban emelkedni fog a búza ára is, éppen ezért, aki teheti, tárolásra adja át a kenyérnekvalót, és kivár az eladásával.

Jól termettek a kalászosok a zentai határban

Jól termettek a kalászosok a zentai határban

A Tisza mente legnagyobb malomipari vállalata, a zentai Žitopromet silóiban a hét eleji adatok ismeretében már 45 000 tonna kenyérgabonát helyeztek biztonságba. Amint azt Predrag Đurović cégvezető elmondta, a malomban folyó, három hónapig tartó felújítási munkálatok miatt idén a malom, a tésztagyár és a pékség szükségleteire mintegy 50 000 új búza átvételét és felvásárlását tervezték, de már most biztosra vehető, hogy túlszárnyalják ezt a mennyiséget. A héten az ideiglenes tározókból és vidékről még folyamatos lesz a gabona beszállítása, ami azt jelenti, hogy a silókba 55 000 tonna búzát tárolnak be, ami bőven kielégíti majd a malom nyersanyagszükségleteit a következő aratásig.