2024. április 19., péntek

Napok óta nincs új fertőzött Topolyán

A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségházban folyamatosan dolgoznak az egészségügyi ellátás színvonalának javításán. Dr. Illés Csilla, az intézmény igazgatónője elmondta, hogy ugyanakkor a felszerelések egy része már elöregedett, elhasználódott. Sajnos sok esetben többe kerül a javíttatásuk, mint ha újat vásárolnának. A közelmúltban például elromlott a rehabilitációra használatos ultrahangkészülék. Zsemberi János topolyai üzletember, a Sat-Trakt Kft. tulajdonosa, amikor erről értesült, azonnal segítséget ígért, és egy hétre rá meg is érkezett az egészségházba az új készülék. A rehabilitációs részlegen használják izomhúzódások, sportsérülések, ortopéd szakorvosok által előírt terápiák során.

Az igazgatónő azt is elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók ezekben a meleg napokban nagy megterhelésnek vannak kitéve. Sajnos az egészségház helyiségeinek nagyobb részében nincs klímaberendezés. A Dózsa György Kft. és egy magánszemély, S. N. azonban a segítségükre sietett, és új klímaberendezéseket vásároltak az oltópontokra. Dr. Illés Csilla kiemelte, hogy nagyon nagy segítséget jelentenek az ilyen önzetlen adományok. Aki a jövőben szintén szeretne segítséget nyújtani bármilyen formában, az jelentkezzen a 024/773-102 telefonszámon vagy pedig személyesen az egészségház épületében, a Szent István utca 1-es szám alatt.

NINCS AKTÍV FERTŐZÖTT A KÖZSÉGBEN

Az utóbbi napokban a topolyai község területén nem regisztráltak egyetlen új koronavírussal fertőzött személyt sem. Az egészségház igazgatónője elmondta, hogy aktív fertőzött sincs a község területén. Számos más tényező mellett ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a felnőtt korú lakosság több mint fele már felvette a védőoltást.
Az utóbbi időben kevesebben jelentkeznek oltásra. Vasárnap a kirakodóvásár alkalmával – a vásártéri otthonban – ezúttal is oltópontot hoztak létre, ahol az immunizálás mellett ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérést is szerveztek a Vöröskereszt aktivistáival közösen. Ez alkalommal két személy vette fel a védőoltást, valamint további két személy a védőoltás második adagját ezen az ideiglenes oltóponton.

Az ultrahangos készülék átadása a topolyai egészségházban

Az ultrahangos készülék átadása a topolyai egészségházban

Az igazgatónő szerint azt is figyelembe kell venni, hogy a község területén a felnőttek több mint a fele már be van oltva. Emellett meghaladja az ezret azoknak a száma, akik már átestek ezen a betegségen, és az antigéntesztek eredményei esetükben azt mutatják, hogy ők még védettek. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az utóbbi időben kevesen jelentkeznek védőoltásért. A fertőzésen átesetteknek ugyanis orvosaik általában azt ajánlották, hogy csak néhány hónap múlva vegyék majd fel a vakcinát. Az egészségházban kialakított oltópont továbbra is rendelkezésre áll azok számára, akik úgy döntenek, hogy felveszik valamelyik gyártó vakcináját. Sinopharm és Pfizer vakcina áll rendelkezésre, gyakorlatilag állandó jelleggel. Az egészségházban a polgárok igénye esetén antigéngyorstesztet is végeznek.
Az igazgatónő hozzátette még, hogy az oltópont és a Covid-rendelő is 7 és 13 óra között működik. A sürgősségi részleget kell felkeresni 13 óra után, ha valaki tüneteket észlelne magán. Ezt az osztályt a közeljövőben szeretnék megerősíteni, ugyanis a nagy melegben megszaporodott a riasztások és hívások száma. A nagy hőség megviseli a szervezetet. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás alakulhat ki. Az időseknél és a szívbetegeknél keringési problémák, rosszullét léphet fel. Ilyenkor megnő az infarktus kialakulásának kockázata. Tompaság, fáradékonyság, dekoncentráltság jelentkezhet, csökken a fizikai és szellemi teljesítőképesség. Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között nagyon erős lehet, ezért gondoskodni kell a bőr megfelelő védelméről. Kerülni kell a koffein- és alkoholtartalmú italokat, valamint a nehéz, zsíros ételeket, és ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére.