2024. április 25., csütörtök

Könnyen lángra kap a határ

A magas hőmérséklet miatt megnövekedett a szántóföldi tarlótüzek száma

Az utóbbi napokban az átlagosnál jelentősebb számú tűzesethez riasztották Topolya község önkéntes és hivatásos tűzoltóegységeit. A vészjelzőt elsősorban a szántóföldeken észlelt lángok miatt fújták meg. Habár esett csapadék is az elmúlt hetekben, de az extrém hőség gyorsan felszárította a felszínről a nedvességet – mondja Zorica Rankov, Topolya Község Tűzoltószövetségének elnök asszonya.

– Három hete kimagaslóan magas hőmérsékleteket mérünk, ezért valójában természetes következménye az időjárásnak az, hogy gyakrabban vannak tűzesetek a szántóföldeken. Ilyenkor elég egy apróbb figyelmetlenség vagy felelőtlenül eldobott dohánycsikk, és máris bekövetkezhet a baj. Zajlik a betakarítás a munkagépekkel, ami szintén növelheti a lángok kockázatát, különösen abban az esetben, ha valamelyik eszköz nincs megfelelően előkészítve a feladathoz. Mi ez utóbbi tekintetében Topolya község illetékeseivel, a rendkívüli helyzetek törzskarának határozata alapján, illetve a polgármesterrel, Szatmári Adriánnal egyeztetve, bevonva a mezőőrszolgálatot, igyekszünk elejét venni annak, hogy műszakilag tűzveszélyes gépek végezzék a betakarítást. Ennek ellenére sajnos vannak még olyan gépezetek, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak – hangsúlyozta az elnök asszony, aki elmondta, elengedhetetlen, hogy a motoros járművek kipufogóján ilyen időben szikrafogó legyen felhelyezve, kötelezően fel kell, hogy legyen szerelve tűzoltó készülékkel és lapáttal, illetve jó, ha az ellenőrzéseket igazoló matricával is rendelkezik.

– Önkénteseink valamennyi községbeli tűzeset oltásából kiveszik a részüket, mi pontos statisztikákkal nem rendelkezünk, de annyi biztos, hogy az utóbbi napokban a megszokottnál jelentősen többször szólalnak meg a riasztó szirénák. Községünk a tűzesetek tekintetében az idén a nyári melegekig, illetve az aratásig viszonylag nyugodtnak mondható időszakon van túl, egyedül a tavasszal Pacséron a takarmányfeldolgozóban keletkezett tűz bolygatta fel a kedélyeket – mondta el Zorica Rankov, aki azt is hozzátette, hogy a nagyobb tűzeseteknél értesítik az illetékes felügyelőséget, illetve szabálysértési feljelentést tesznek a rendőrségnél, vagyis amennyiben a tűzeset okozója nem megfelelő műszaki állapotú gépezet, a tulajdonos büntetésre számíthat. Eddig közel tíz esetben kezdeményeztek ilyen eljárást.
Nagy Simon, a Moravicai Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnöke, a községi szövetség szakmai testületének az elnöke megerősítette, hogy Pacsér, illetve a falut körbevevő települések határában az elmúlt napokban jelentős számú bevetéshez riasztották őket.

– A pacséri, illetve a települést Bajmokkal elválasztó határrészben, a györgyéni, illetve a šantići határrészben voltak bevetéseink a Pacséri Önkéntes Tűzoltó-egyesülettel együtt az elmúlt napokban, de számíthatunk más szomszédos települések önkéntes testületeire is. Szinte valamennyi esetben mezőőrök riasztottak bennünket. Csak a Bajmokkal határos nagy tarlótűznél mi mintegy 100 köbméternyi vizet használtunk el oltásra. Ez arra az időszakra emlékeztet bennünket, amikor egyik évben több héten keresztül folyamatosan a felsőroglaticai tűzesetekhez szóltak a riasztások. Tény, hogy extrém szárazsággal állunk szemben, ez pedig rendkívül megnehezíti az oltást is. Az eddigi tapasztalatunk az volt, hogy egy-egy tarlótűz csak a földes útig terjedt, vagy a szántásig, az megállította. Sajnos most a lángokat nem stoppolják le az utak – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy a másik komolyabb tűzeset Pacséron egy nagyobb, talpon álló búzatáblában történt aratáskor, amikor is egy magasfeszültségű vezeték is károsodott. A kombájn műszaki hibája vagy dohánycsikk okozhatta a bajt, de az okra konkrétan még nem derült fény. A tarlót egyébként egy 2010-ben hozott tűzvédelmi rendelet óta szigorúan tilos felgyújtani, nemcsak a betakarítás idején, hanem egész évben, ezért a szándékos gyújtogatások az utóbbi években szinte teljesen eltűntek.