2024. április 25., csütörtök

Virágkötészet és furulyaszó

Színes programok várják a gyerekeket a temerini Népzenei táborban

A helyi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Népzenei táborát az idén 24. alkalommal szervezték meg. A tábor lakóinak – a hagyományokhoz híven – most is a Kókai Imre Általános Iskola ad otthont. A hangszeres oktatás (furulya, citera, hegedű, tambura) mellett énekok- és zeneelméleti oktatásban is részesülnek a gyermekek. A délutáni programokat és a kézműves foglalkozásokat a Temerini Tájházban tartják meg, ahol a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor fiataljai segítik a táborozók munkáját. Esténként táncházak és különféle programok színesítik a tábor programját.

– Az idén 41 táborlakónk van. A legfontosabb, hogy a gyerekek népzenei oktatásban részesülnek napi hat órában. Emellett mindennap különböző kézműves foglalkozások várják őket, ahol anyagozni, festeni, rajzolni tudnak, valamint elsajátíthatják a virágkötészet fortélyait is. Esténként táncházzal és népi játékokkal készülünk. A tábornak azért van nagy jelentősége, mert felénk az emberek leginkább a magyar kultúra ápolásán keresztül tudnak közösségben maradni. A gyerekeknek is egy jó tapasztalat, fejlesztjük a szociális képességeiket, illetve olyan kulturális alapokat sajátíthatnak el, amire majd építeni tudnak a későbbiekben. Ezáltal erősödhet a magyarság – emelte ki Nagy Gergő, a tábor fő szervezője.

Nemes Edina, a tábor társszervezője vezeti az esti táncházakat, ami a gyerekek egyik kedvenc programja. – Minden este vacsora után táncolunk. A gyerekek nagyon lelkesek, sok türelem kell hozzájuk és biztatni kell őket, de a végére mindenki belejön. Az idén a moldvai és szatmári táncokkal ismertetjük meg őket – tudtuk meg Edinától.

Kalapáti Pál testvérével először vesz részt a rendezvényen.
– Nagyon jól érzem magam a táborban, sok program van, citerázni tanulok, amit nagyon élvezek, de a táncház és az anyagozás is tetszik – mondta a kisfiú.
A tábor pénteken ér véget, a programok egy része a külső (nem táborlakók) látogatók számára is elérhető.