2024. április 25., csütörtök

168 éves a temeriniek Illés-napi fogadalmi ünnepe

Újra teljes fényében szervezik meg Temerinben a város apraját-nagyját megmozgató Illés-napot. Az idén Kováts Antal költő születésének 140. és halálának 90. évfordulójára emlékezve ünneplik a helyiek a 168 éves fogadalmukat. A négy napos rendezvénysorozatot pénteken este 8 órakor Gusztony Endre felolvasóestje nyitja meg a Lukijan Mušicki Művelődési Központ kiállítótermében.

Július 17-én, szombaton reggel 9 órakor a Kárász Horgászegyesület szervezésében a Ferenc-csatorna óbecsei szakaszán megtartják a Jó Pajtás gyermeklap horgászversenyét. Ugyanekkor a lövöldében agyaggalamblövő versenyt rendez a Fácán Vadászegyesület. Délután 3-kor a Szécsen-kastély is megnyitja kapuit, ahol nyolc helyi szervezet kiállítása nyílik meg: az érdeklődők megtekinthetik az óbecsei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, illetve a temerini amatőr festőművészek műveit, de bemutatkoznak a helyi fotósok és Balogh István természetfotós is. Falra kerülnek az Első Helyi Közösség, a Kertbarátkör és a Boldog Gizella Kézimunkaszakkör ügyes kezű asszonyainak a munkái, amelyeket a Szigeti Sándor Méhészegyesület kiállítása, illetve Kurilla Sándor kerámiacserepekből készült mozaikjai tesznek érdekessé. A szombati napot a délután 5 órakor kezdődő I. Temerini Médiatalálkozó zárja, amelyen Léphaft Pál karikatúráit is kiállítják.

Az első alkalommal megszervezett programok vasárnap, július 18-án is folytatódnak: a Sárga tanyán reggel 7-kor várják az I. Illés-napi aratóverseny résztvevőit. A Hunor Hagyományőrző Egyesület ugyanis az idén egész napos programmal örvendeztette meg a temerinieket és vendégeiket. A helyi hagyományok tiszteletét tükrözi az este 7 órakor kezdődő könyvbemutató is a temerini Tájházban, ahol az érdeklődők Ádám István Szállások tovatűnt füstje című új kiadványával ismerkedhetnek meg a TAKT szervezésében. A régi korok visszaemlékezésének hangulatában tüntetik ki a helyi legjobb kenyérgabona-termelőt is az este 8 órakor kezdődő Aratóbálon, amelyet a Kertészkedők Egyesülete szervez meg a Gulyás csárdában.



A július 19-ei, hétfői programok délután 3-kor kezdődnek a Vásártéren, ahol jurtát állít fel a Hunor Hagyományőrző Egyesület. Az íjászat mellett délután 5 és 7 óra között lovaglási lehetőséget is biztosít a Széchenyi István Hagyományőrző Lovas Egyesület. Este 7 órakor keresztúti ájtatosságon vehetnek részt a hívők a Kálvárián, majd 20 órakor a Tyúklétra című, zenés kisvárosi komédiával kedveskedik a közönségnek a Szirmai Károly MME. A napot táncházzal zárják a színházteremben.

Illés próféta napján az idén először ceremoniális zászlófelvonásra, mozsárágyúlövésre és térzenére ébredhetnek a temeriniek. A város központjában, reggel 7 órakor kezdődő ünnepélyen a kerekegyházi huszárbandérium, a tüzérek és a TEFU fúvószenekar is közreműködik. Ezt követően, fél 9-kor a TSK segédpályája előtt gyülekezik majd a hagyományos, ünnepi menet. 9 órakor a Postagalambászok Egyesülete felröppenti a galambokat, majd az új kenyeret a 10 órási ünnepi szentmisére kísérik a temeriniek és vendégeik. A július 20-ai programok délután 5 órakor folytatódnak a Szent Rozália-plébániatemplomban, ahol az Őszirózsa vegyes kórus hangversenyét élvezhetik az érdeklődők. Az esti vigadalom 7.30-kor kezdődik a Szirmai Károly MME népzenei műsorával. Az ünnepi köszöntőket és a kenyérszegést hajnalig tartó mulatság követi a Vásártéren. A vacsorajegyeket a Kertbarátkörben, az Ipartestületben és a Lovasegyesületben lehet igényelni.

A rendezvénysorozat ideje alatt több tárlat és kiállítás is megnyitja kapuit: a Helytörténeti Múzeum, a Tájház és az Iparosok kiállítása minden nap 15 és 18 óra között látogatható, a Szécsen-kastély viszont vasárnap 9 és 12, valamint 14.30 és 18 óra között, hétfőn 9-től 18 óráig, kedden pedig 8-tól 16 óráig tartja nyitva a kapuit. Majoros Pál régi fényképeinek kiállítását kedden ugyanebben az időben nézhetik meg a látogatók a Gulyás csárdában.