2024. április 19., péntek

Több bicikliutat a városban!

Go for Bike! – a kerékpárosok közlekedési feltételeinek javítása érdekében

A Központ a Környezetvédelemért és Fenntartható Fejlődésért (CEKOR) sikeresen szerepelt Szabadka Város Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárságának pályázatán. A Go for Bike! elnevezésű projekt célja a kerékpározás népszerűsítése, ugyanakkor ötleteikkel, felvetéseikkel igyekeznek elősegíteni azt, hogy az illetékesek javítsák a bicikliutak állapotát, illetve azt, hogy újabb kijelölt kerékpárutakkal bővüljön a város.
A CEKOR aktivistái Szabadka központjában tegnap a déli órákban szórólapokat osztogattak a polgároknak, amelyeken a szervezet terveit szerették volna megismertetni az emberekkel. Emellett az érdeklődők egy petíciót is aláírhattak a biciklisek közlekedési feltételeinek javítása érdekében.
Lapunk kérésére Nikola Perušić, a CEKOR tagja nyilatkozott a projektről.
– Szeretnénk elérni, hogy Szabadkán javuljanak a kerékpárosok közlekedési feltételei. Úgy gondoljuk, hogy ahogy különböző európai városokban, úgy itt nálunk is a központi utcákban lenne hely a bicikliseknek, és hiszünk abban, hogy megoldható az, hogy hivatalosan, a törvényeket betartva új biciklis övezeteket alakítsanak ki. Fontos lenne, hogy összekössék a kerékpárutakat, mert jelenleg a kerékpárutak rendszere a városban több szakaszból áll, amelyeket kisebb-nagyobb, biciklizésre sok esetben nem is alkalmas részek választanak el egymástól. Nagy igény lenne új bicikliutak kijelölésére, például a Sugárúton, vagy éppen Kisbajmokon, ahol számos dolgozó használja a kerékpárját ahhoz, hogy eljusson a munkahelyére. A terveink szerint pénteken egy kerekasztal-megbeszélést tartunk, amelyen éppen az ilyen és hasonló problémákról beszélgetünk a városvezetőkkel – fogalmazott Nikola Perušić.


Az aktivista elmondása szerint a meglévő kerékpárutak karbantartása is rendkívül fontos.
– Láthatjuk városszerte, hogy az autósoknak szánt utakat rendszeresen tatarozzák, a kátyúkat időnként betömik, ezzel szemben a bicikliutakat csak nagyon ritkán renoválják. A biciklizést népszerűsíteni kell. Hallottunk olyanokról, akiket azért, mert a Korzón kerékpároztak, tízezer dinárral büntették meg. Ez szerintünk elfogadhatatlan, a biciklizést, de ugyanígy a rollerezést is támogatni kellene, hisz ezek nem szennyezik a környezetet, így ökológiai szempontból is fontos lenne, hogy minél többen közlekedjenek így – mondta beszélgetőpartnerünk.
Nikola Perušić emellett arra is kitért, hogy fontos lenne, hogy a Belgrád–Budapest vasútvonal kialakítása alkalmával a kerékpárosokra is figyelmet fordítsanak. Ezzel kapcsolatban sok a bizonytalanság, hisz egyelőre azt sem tudják pontosan, hogy hány olyan felüljáró lesz a vasút felett, amit biciklisek is használni tudnak.
A CEKOR projektuma keretén belül azt szeretnék elősegíteni, hogy a már említettek mellett kerékpárutak létesüljenek például a Sándor helyi közösség területén, a Partizán bázis és az 51. divízió utcákban, vagy például a Korzón jelöljenek ki biciklizésre alkalmas részt, ugyanakkor több biciklitárolót és a kerékpárbérlési lehetőségek szélesítését is szeretnék elérni.