2024. március 28., csütörtök

Fórum az értelmes értelmiségért

Nagykorúságát ünnepelte a töretlen népszerűségű Vajdasági Szabadegyetem

A Vajdasági Ifjúsági Fórum XVIII. Vajdasági Szabadegyeteme ebben az évben is igyekezett hozzájárulni fiataljaink érdeklődési körének, illetve tudásának a tágításával az öntudatos és felelősen gondolkodó értelmiségi réteg kineveléséhez. A kishegyesi Kátai-tanya amfiteátrumában és környezetében lebonyolított programokra közel 80 vendég és a 17 személyes szervezői csapat látogatott el. Az előadások témáját és az előadókat ezúttal is a fiatalok érdeklődési körének előzetes felmérése alapján igyekeztek összeállítani a szervezők, akiknek ebben az évben kissé nehezebb dolguk volt, hiszen csupán három-négy hónappal a találkozó előtt derült ki, hogy egyáltalán lehetőség lesz lebonyolítani a rendezvényt – tudtuk meg Berkó Szilárdtól, a VIFÓ alelnökétől, aki Szollár Ádám elnökkel együtt vállalta a fő szervezői, koordinátori feladatokat.

– A meghirdetést követően másfél nap alatt elkelt az összes heti bérletünk, ami kimondottan pozitív visszajelzés volt a munkánkra nézve. Ami szintén örömteli, hogy a résztvevőink 40 százaléka volt úgynevezett visszatérő, a többséget viszont új arcok tették ki, illetve olyan fiatalok, akik 2000 után születtek. Ez azért is jó hír, mert köztudottan összeszűkült a közösségünk, illetve egyre nehezebben szólítják meg az ifjúságot az efféle rendezvények. Nem titkolt szándékunk olyan hatást gyakorolni a fiataljainkra, hogy itthon találják meg a boldogulásukat. Továbbá, hogy azok is leljenek kapcsolódási pontot a szülőföldjükhöz, vagy visszaszólító alkalmat az itthon történő boldogulásra, akik most külföldön élnek, vagy adott esetben a felsőfokú tanulmányaikat az anyaországban folytatják – ismertette Berkó Szilárd.

– A délelőtt előadásokkal, délután műhelymunkákkal, csapatjátékokkal tűzdelt programokat kidolgozni egy adott tartalmi koncepció köré, az adott téma előadóit felkutatni, megkeresni, megszólítani, beszervezni nem kis munkát jelent. Ezért az idén az előkészületi időszak szűkössége miatt arra gondoltunk, hogy folytatjuk a korábban megkezdett és igen népszerűnek bizonyult utat az önismereti, a motivációs tartalmak irányában. Azért igyekeztünk egyéb témákkal is foglalkozni, így például a vajdasági fiatalok kapcsolati hálójával, vagy építészeti szemszögből kibontakoztatni a kreativitást. Az, hogy végül sikerült mindent időben elsimítani, annak köszönhető, hogy a szervezői csapatunk ezúttal is maximálisan kitett magáért – mondta a szervező, aki elárulta azt is, hogy a járványhelyzet miatt rendezvények nélkül zajlott hónapok lehetőséget adtak arra, hogy a mintegy 25 éves VIFÓ, illetve az annak táboraként startolt Vajdasági Szabadegyetem nagykorúságát egy hangképes összefoglalóval ünnepelhessék meg, aminek a premierjét is megtartották.

– A régi interjúk, sajtóanyagok felkutatása még múlt év nyarának a végén megkezdődött. Eredetileg egy rövidebb kisfilmet terveztünk összeállítani, de ahogy gyűltek az anyagok, rájöhettünk, hogy egyszerűen méltatlan lenne, ha témák, emberek kimaradnának a filmből. Így a végén másfél órás anyagot alkottunk. A filmünk bemutatóját megtartottuk a Kátai-tanyán, és igyekszünk minél hamarabb közzétenni a legnépszerűbb videómegosztón is.
Az idei rendezvény egyik legnépszerűbbnek mondható programja a műhelymunka volt, ezzel kapcsolatban is érdeklődtünk Berkó Szilárdtól.

– Az utóbbi másfél év rámutatott arra, hogy biztos pont igazából nincs is az életünkben, vagyis gyakorlatilag minden relatív körülöttünk. És a folytatás, mint ahogy a siker is azon múlik, hogy lelkileg hogyan tudjuk egy ilyen helyzetben feltalálni magunkat. Ezért jelenkorunk egyik legnagyobb kihívása, hogy hogyan tudunk gyorsan és hatékonyan reagálni általánosan a változásokra. Ezt a témát igyekeztünk körbejárni, erősíteni a vajdasági magyar fiatalokban a műhelyfoglalkozásaink alkalmával, vagyis a változás kezelését, hogy hogyan látjuk meg és ragadjuk meg a dolgok pozitív oldalát, illetve hogyan tesszük túl magunkat a változással szorosan együtt járó krízisidőszakon. Sajnos ezzel a hozzáállással sehol, így a közoktatásban sem találkozhatnak fiataljaink, akik szinte ki vannak éhezve erre a tartalomra. A műhelymunkáinkat három magyarországi pszichológus vezette, Varga Ildikó, Szunyi Beáta és Majoros Viktória – tudtuk meg szabadegyetem egyik szervezőjétől, aki azt is elárulta, hogy az idei rendezvényt is támogatóknak köszönhetően tudták megvalósítani, így köszönettel tartoznak elsősorban Magyarország Kormányának, a Nemzetpolitikai Államtitkárságon keresztül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Vajdasági Magyar Szövetségnek, emellett több magánvállalat és vállalkozó támogatására is számíthattak.