2024. április 25., csütörtök

Már megint Feszt Ada!

Pénteken és szombaton a moholi Annuskában

Már csak néhányat kell aludni az idei Feszt Adáig, amelyet július 16-án és 17-én rendeznek meg a moholi Annuska klubban.

A koncertsorozat az előző évekhez hasonlóan elsősorban harmincas és negyvenes éveiket taposó örökifjakat, középkorúakat célozza meg, de természetesen szeretettel várjuk a fiatalabbakat és az idősebbeket is – nyilatkozta napilapunknak Virág Imre, az adai Baraparty zenekar tagja és a fesztivál egyik fő szervezője.

Ami a programot illeti, a költségvetés szűkössége miatt az eddigi négy helyett a két nap estéjén mindössze három-három együttes lép majd fel. Így péntek este a Baraparty nyitja meg a fesztivált, őket a budapesti Nakahara követi, amely a múlt század hetvenes éveinek zenéjét játssza. Tagjai között van Kaszás László kiváló adai basszusgitáros, a szólógitáros pedig a Roy és Ádám formációból Nagy Ádám. A pénteki napot a boszniai Rock Ko Fol zárja. Az együttes prijedori származású tagjai az Egyesült Államokban élnek, de fellépéseiken az egykori jugoszláv rockzenei színtér legendás képviselőinek (Bijelo Dugme, Film, Azra stb.) slágereit dolgozzák fel és adják elő. 2017-ben az Egyesült Államokban jelent meg első albumuk is. Az általuk művelt zenei stílust úgynevezett sevdah rockként jellemzik (sevdah – arab eredetű szó (sawdaa), amely szerelmi vágyat, fájdalmat jelent – a szerző megjegyzése).

A szombati nap kissé zúzósabb, hard rockosabb lesz – mesélte Imre, s elmondta, hogy ezen a napon az első fellépő a The Polly Red lesz. A zenekar tagjai közül a rockzenekedvelők számára az egyik énekest és a szólógitárost, Basity Zokit és Szabó Endre – Orkót nem kell bemutatni. Mindketten a vajdasági rockzene legendás zenészei. Zoki elsősorban az M Virus együttessel írta be magát a vajdasági rockzenei színtér történetébe, míg Szabó Endre egy időben több zentai metálzenekar mellett a Nevergreenben is dobolt, ezenkívül az Uprize-ban is ő püfölte a dobokat. Rajtuk kívül az együttes tagjai még Szalai Bence és Ozsvár Róbert, az Újvidéki Színház színművészei. Őket Kalapács József és zenekara követi, akiket úgyszintén nem kell külön bemutatni a vajdasági magyar rock- és metálzene kedvelőinek. A szombati napot és egyben a fesztivált is a budapesti AB/CD fellépése zárja, akik a világhírű AC/DC szerzeményeit dolgozzák fel és adják elő. Ők régebben sokat koncerteztek a zentai Mojóban és Adán is.

A belépőjegyek egy-egy napra 700 dinárba kerülnek, míg a kétnapos belépőért 1000 dinárt kell fizetni. A belépőjegyek elővételben az adai könyvtárban vásárolhatók meg – nyilatkozta Virág Imre.