2024. március 29., péntek

Ropják a táncot az adai Vadvirág-táborban

Mintegy száz gyermek vesz részt az egyhetes programban

Gyerekzsivajtól és népzenétől hangos az adai lóversenypálya, ugyanis a héten zajlik a Vadvirág néptánc- és népzenei tábor. Varga Lívia, a Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke, valamint a Vadvirág-tábor egyik szervezője lapunknak elmondta, hogy az idei már a huszonhetedik alkalom, amikor megszervezik ezt a többnapos eseményt. Sajnálatát fejezte ki, hogy tavaly a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani hagyományos módon, hanem csak a községbelieknek, szűkebb körben, az adai színházteremben. Idén éppen ezért a gyerekek már nagyon várták ezt a felhőtlen együtt töltött hetet.

A tábor július 11-én, vasárnap kezdődött, és 17-én, szombaton gálaműsorral ér véget. A gálán a gyerekek bemutatják azokat a táncokat amelyeket a tábor idején tanultak, illetve kiállítják mindazokat a munkákat, amelyeket elkészítenek. Lívia ismertette, hogy délelőttönként néptáncoktatás zajlik, összesen három korosztály részére. Az óvodásoknak népi gyermekjátékokat tanítanak, kézműves-foglalkozásokat tartanak nekik. A kicsiket Varga Lilla, Kovács Franciska, Varga Imola, valamint Raffai Anikó segíti és tanítja. A kisiskolásoknak Both József és párja, Szabó Zsanett tanít felcsíki táncokat. Mint elmondta, mintegy száz gyermek gyűlt össze az idei táborban, és ezzel a létszámmal elégedettek. A legidősebb korosztály Kirch Zoltántól tanul bukovinai táncokat. A legkisebb gyerekek a kézműves-foglalkozások keretében rajzolnak, színeznek, papírból készítenek különböző alkotásokat a délelőtt folyamán, utána pedig hazamehetnek ebédelni és aludni.

Délután történik a népzeneoktatás, tamburán és furulyán tanulnak játszani, itt vannak kezdők és haladók is. Készítettek már rongybabát is, a hét folyamán pedig fára fognak égetni különböző motívumokat, illetve a Kreastol Egyesülettől fognak jönni majd néhányan, akik a fiúkkal készítenek különféle tárgyakat.A szervezők igyekeznek hasznosan és tartalmasan kitölteni a gyerekek idejét. Programot állítottak össze minden estére, a nyitónapon a Pendergő tamburazenekar adott koncertet, hétfőn Fehér Orsolya számolt be amerikai küldetéséről a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében. Ez tulajdonképpen a Vadvirág 30 éves fennállása alkalmából megszervezett programsorozat, amelynek keretében korábban Kuzma Péter is tartott előadást és élménybeszámolót. A keddi napon tábori színielőadásra került sor, amit a valamikori, de még mindig aktív vadvirágosok mutattak be. Szerdán Szerda Balázs tart előadást Trianon 100 címmel, csütörtökön pedig az oktatók estje alkalmából ők tartanak bemutatót. Pénteken a Bodros tamburazenekar ad koncertet, és szombaton gálaműsorral zárul a hét. Varga Lívia a tábor egyik szervezőjeként köszönetét fejezte ki a támogatóknak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Csoóri Sándor Programnak, a Nemzeti Együttműködési Alapnak, az adai önkormányzatnak, valamint a szülők közösségének.