2024. április 24., szerda
OLIMPIA

Megnyitották az olimpiai falut

Tíz nappal a tokiói ötkarikás játékok kezdete előtt hivatalosan is megnyitották az olimpiai falut. A koronavírus-járvány és a japán fővárosban elrendelt vészhelyzet miatt az ilyenkor szokásos ünnepség, amely a rajtig való visszaszámlálás kezdete is, elmaradt. A 44 hektáron felépített 21 épületben várhatóan 18 ezer sportoló, edző, sportvezető lakik majd a játékok alatt. Az olimpiai falu általában egyfajta partizóna, a világ minden részéről érkezett sportolók találkozóhelye, de ezúttal ez is másképpen lesz. A versenyzők más légkörre számíthatnak, be kell tartaniuk egymástól a kétméteres távolságot, viselniük kell a maszkot, az étteremben egyedül étkezhetnek, az edzőteremben plexifallal választották el egymástól a gépeket, alkoholt nem vihetnek a szobájukba. Minden sportoló a fellépése előtt öt nappal költözhet be a faluba, és a versenye után két nappal el kell hagynia azt. Az olimpiai falu augusztus 22-ig lesz nyitva. Az elmúlt hétvégétől egyre több küldöttség érkezik Japánba, nagyjából 2200 résztvevő már a helyszínen készül. Közülük eddig két ugandai, egy-egy szerb, litván és izraeli résztvevő koronavírustesztje lett pozitív.

A magyarok dicsérik

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára szerint egészen nagyszerű a megnyílt sportolói falu. „Bármely korábbi játékokkal összehasonlítva kiváló az olimpiai falu, különösképpen a rióihoz képest. Kifejezetten szép, tágas és precízen kidolgozott a falu, amelyből 229 ágy a magyaroké. A szobák fele tengerre néz, a másik fele egy szép parkra. A szobák tágasak, az ágyak két méter hosszúak, de harminc centivel meghosszabbíthatóak, így senkinek nem lesz gondja az alvással. A belmagasság okozhat némi kényelmetlenséget a vízilabdázóknak, amikor fürdenek” – mondta a sportvezető, aki szerint kifejezetten jó, hogy az alsóbb szinteket sikerült lefoglalniuk, mert azok árnyékosak, és liftezni sem feltétlenül kell. Felettük a marokkóiak és a svájciak laknak majd.
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is dicsérte az olimpiai falut. Szerinte a japánok fantasztikus munkát végeztek az előkészületek során, és Tokió a „legjobban felkészült” házigazda, ami különösen figyelemreméltó a pandémia okozta nehéz körülmények miatt, ezért az ország máris „büszke lehet” arra, amit eddig elért. A német sportvezető azt viszont hozzátette, hogy rengeteg munkát kell még elvégezni a tíz nap múlva esedékes megnyitóig, a szervezők feladata pedig csak akkor fejeződik be, amikor a sportolók elhagyták Tokiót.

Andreescu is kihagyja

A járvány miatt nem indul az olimpián Bianca Andreescu, a kanadaiak Grand Slam-győztes teniszezője. A világranglistán 5. észak-amerikai játékos a legújabb azoknak a sztároknak a sorában, akik visszaléptek a játékoktól: korábban Rafael Nadal, Dominic Thiem, Stan Wawrinka, Nick Kyrgios, Serena Williams és Simona Halep mondta le a részvételt. Honfitársa, a Wimbledonban elődöntős Denis Shapovalov is már korábban bejelentette, hogy nem lép pályára Tokióban.

Doppingolt az ukránok legjobb tornásza

Dopping miatt lemarad az ötkarikás játékokról az ukránok olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornásza, Oleg Vernyajev. A 2016-os riói olimpián korláton aranyérmes, összetettben ezüsttel záró versenyző a Facebook-oldalán tudatta, hogy pozitív mintát szolgáltatott. Rögtön jelezte azonban azt is, hogy semmi helytelent nem tett, s fellebbez a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). Vernyajevet januárban a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) ideiglenesen felfüggesztette, de az okot nem hozta nyilvánosságra. A sportoló közlése szerint mintájában meldoniumot találtak. A 27 éves ukrán az olimpiai érmek mellett világbajnoki címet is szerzett már, amellett hatszoros Európa-bajnok.

A japánok tiltakoznak Bach hirosimai látogatása miatt

Tiltakozók egy csoportja arra szólította fel a hirosimai városvezetést, hogy törölje Thomas Bach péntekre tervezett látogatását. A polgári tüntetők amiatt aggódnak, hogy a NOB irányítója politikai célzattal érkezne Hirosimába, amelyet a II. világháború végén, 1945. augusztus 6-án amerikai atomtámadás ért, miként három nappal később Nagaszakit is. Utóbbi városba, szintén pénteken, John Coates, a NOB alelnöke készül ellátogatni. A német sportdiplomata hirosimai vizitjét ellenzők petícióját mintegy tizenötezren írták alá.