2024. március 28., csütörtök
HATÁRON INNEN ÉS TÚL

A despotovaci makettpark

Szerbia szívében a Pomoravlje körzet kétszáz kis településének egyike Despotovac. A Kučaj-hegység és a Nagy-Morava közötti termékeny síkság legnagyobb turistacsalogatója a Manasija monostor és a resavai cseppkőbarlang. Despot Stefan Lazarević városának határában csupán egy rozsdásodó tábla jelzi, hogy bizony van itt még más látnivaló is: középkori szerb ortodox templomok és kolostorok Milenko Ilić valamikori bányász magánbirtokán.

Még a község hivatalos honlapja sem tesz róla említést, a helyi turistatérképeken sincs rajta. Én is csak véletlenül vettem észre, amikor elhaladtam mellette. Neve nincs, simán despotováci makettparknak nevezik. Címe sincs. Ahogy arrafelé mondják: a Resava-barlang felé vezető úton van az első kilométernél, balról. Később rábukkantam a makettpark szerény honlapjára is. Itt két-három információ szerepel. A legfontosabb, hogy a középkori szerb kolostorok, templomok és egyéb építmények pontos másolatát tekinthetik meg a látogatók, és 1:17 arányban vannak lekicsinyítve az épületek.

Amikor bezárt a helyi bánya, Ilić úr felvette a végkielégítését, és új életbe kezdett. Családjával négy évig építette a maketteket. Az első a Ravanica kolostor másolata volt. 2008-ra elkészült 14 replika, és megnyitották a park kapuját a látogatók előtt. Ekkorra megformálták a szerb pravoszláv egyház legfontosabb középkori imahelyeit, de elkészítették a Morava mente jellegzetes középkori szerb falvainak mindennapi életét bemutató tárlat első elemeit is: tornácos házakat, górékat, csűröket, ólakat, halászcsónakokat. Az építmények természetes és mesterséges alapanyagokból készülnek. A legösszetettebb templom a gračanicai kolostor, amelyet nyolc hónapon át épített a család. Olyan pontosan másolják le az eredeti építményeket, hogy még a Belgrádi Egyetem Építészmérnöki Karának professzorai sem találtak hibát az épületeken.

A hazánkban egyedülálló létesítmény megnyitásakor Európában a 13. makettpark volt, a világon pedig a 47. A komplexum területén ma 30 középkori szerb kolostor-épület áll, körülbelül még ennyi egyéb építmény és egy oroszországi templom kicsiben. Minden makett mellett ott a tábla egy rövid ismertetővel. Igaz legtöbbjük csak cirill betűs, de külföldi turisták (kivéve az oroszokat) egyelőre elvétve tévednek erre a vidékre. Egyre több iskolás csoport látogat Despotovacra. Ők betérnek az Ilić-birtokra is. A házigazda tárlatvezetése után kvíz következik, melynek nyertesei értékes ajándékokat nyernek: egy-egy makett makettjét. A családi vállalkozás célja, hogy a Resava-barlangba ellátogatók fele beforduljon hozzájuk is. Egyelőre minden harmadik barlanglátogató az ő vendégük is. A járvány miatti szűkös utazási lehetőségeknek hála számos hazai turistairoda egynapos programjának részei lettek ők is a barlang és a Manasija mellett.