2024. április 24., szerda

Online kihívások a hét minden napjára

A Délvidéki Srácok csapata harmadik helyezést ért el a magyarországi 5letből jövő! versenyen

Az 5letből jövő! elnevezésű vállalkozói versenyt az idén ötödik alkalommal rendezték meg Kecskeméten. A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola harmadik osztályos tanulói, név szerint Bús Dávid, Miskolci Krisztián és Papajcsik Áron bejutottak a döntőbe, a legjobbak közé. A Délvidéki Srácok csapatnak sikerült felállnia a dobogó harmadik fokára a Challenge–APP elnevezésű mobiltelefonos alkalmazással. Az ötletük a zsűri tetszését is elnyerte. A minden korosztály számára érdekes applikációról, a versenyről és az ezzel járó kihivásokról beszélgettünk a diákokkal.

Milyen ötlettel neveztetek be?

M.K.: – Egy ismerősöm mesélt nekem az 5letből jövőről, és úgy döntöttem, hogy ráveszem a barátaimat arra, hogy jelentkezzünk. Sikerült őket rábeszélnem arra, hogy benevezzünk.

P.Á.: – Vannak olyan különálló mobilalkalmazások, amelyekkel például nyelveket tanulhatunk, edzhetünk. Ezeket általában a Tanulj meg egy nyelvet három hónap alatt! vagy Kockahas harminc nap alatt… néven találjuk meg. Az ilyen jellegű alkalmazások egyrészt külön léteznek, másrészt hiányzik belőlük a motiváció. Azok, akiknek elmeséltünk az ötletünket, mind azt mondták, hogy ha letöltenek egy-egy ilyen applikációt, akkor három nap után elfelejtik, hogy a mobilukon van, és nem is használják, mert nincs motivációjuk. A mi applikációnk összegyűjti ezeket a kihívásokat, amelyek között vannak önfejlesztők is, és olyanok is, amelyekkel a felhasználók színesebbé tehetik a mindennapjaikat. Mivel egy közösségi média applikációról van szó, az volt a cél, hogy jelen legyen a motiváció a kihívásokban.

Az élet mely területeire vonatkoznak ezek a kihívások?

M.K.: – A járvány sok mindent elvett az emberektől. A karantén idején többen új szokásokat alakítottak ki, új hobbijaik lettek. Általában ezekről szoktak posztolni az emberek a közösségi oldalakon, hogy lássák a többiek, az ismerősök, hogy mivel foglalkoznak. Ezt ebben az alkalmazásban is megtehetik. Emellett szórakoztató célja is van, hiszen miközben teljesítik a kihívásokat, jól is érzik magukat.

Nem könnyű létrehozni egy ilyen jellegű mobiltelefonos alkalmazást. Ki volt a segítségetekre? A csapatban kinek mi volt a feladata?

P.Á.: – A versenyen hat mérföldkő volt hat hónapon keresztül, és midegyiknél feladatokat kellett teljesítenünk. Az egyiknél meg kellett találnunk azt, hogy a csapatból mindenki a számára testhezálló feladatot végezzen. Én voltam a vezető fejlesztő, Krisztián volt az ötletgazda és pénzügyes, Dávid pedig a piackutatásért, a marketingért és a stratégiáért volt felelős.

B.D.: – Az iskolából is kaptunk segítséget, és egy külső mentorunk is volt. Az egyik közös ismerősünket, Molnár Norbertet kértük fel, és örömmel mondott igent.

M.K.: – A verseny szervezői egy szakmai mentort is biztosítottak a csapatoknak, aki segítségünkre volt a mérföldkövek teljesítésénél. Ő egy korábbi versenyző volt, akivel online tartottuk a kapcsolatot. Útmutatót és segítséget adott nekünk az online fordulók közben. Emellett segédanyagot is kaptunk a fordulók során.

P.Á.: A döntőben személyesen is találkoztunk a szakmai mentorunkkal és a diákszurkolókkal, akik nagyban megkönnyítették a dolgunkat a helyszínen.

Milyen volt a mezőny a döntőben? Mennyire volt erős a többi csapat?

P.Á.: – Az öt döntős csapatból mindegyik egy mobil applikációval nevezett a versenyre. Mi voltunk az egyetlen csapat, amely ,,késztermékkel”, vagyis az alkalmazás próbaverziójával állt ki a zsűri elé. A kezükbe adtuk a mobiltelefonokat, hogy lássák, miként működik az alkalmazás. Elmondásuk szerint látták benne a lehetőséget.

B.D.: – Összesen 37 csapat nevezett be az 5letből Jövőre, és ezek fele határon túli volt. A döntőbe öt csapat jutott be, köztük mi. Egy szombathelyi, egy kecskeméti, egy budapesti és egy erdélyi csapattal mérettettünk meg. A döntő kétnapos volt. Csütörtökön érkeztünk meg a helyszínre. Lepakoltuk a csomagjainkat, ettünk, és még egyszer begyakoroltuk a zsűri előtt bemutatott prezentációnkat. Pénteken délelőtt volt a főpróba, és délután kezdődött az élő műsor. Ennek során mind az öt csapat bemutatta az ötletét, majd a zsűri elvonult. Ezután következett az eredményhirdetés. A hangulat nagyon jó volt, és örültünk a harmadik helynek. A műsorvezető Kovács Áron volt.

Hogyan értékelte a zsűri a munkátokat?

P.Á.: – Elmondták, hogy jobban rávilágíthattunk volna a problémára és a megoldásra. Egészen addig nem volt világos számukra, amíg a kezükbe nem vették a telefont. A bemutatkozó kisfilmünk és maga az applikáció is nagyon tetszett nekik. Jólesett, amikor a döntő után az egyikük odajött hozzánk, és azt mondta: ,,Üdvözlet az üzleti életben!

Milyen jutalomban részesültetek a harmadik helyezésért?

M.K.: – Félmillió forintos pénzjutalmat kaptunk.

P.Á.: – Mindez hat hónap munkájának eredménye volt. Ami ennél a pénznél többet ér, az a tapasztalat és a tudás, amit szereztünk. Amikor januárban elkeztünk készülni a versenyre, fogalmunk sem volt, miként fogjunk hozzá. A mérföldkövek nagyon jól felkészítettek bennünket, és sok tudásra tettünk szert. Úgy gondolom, hogy ezt a jövőben hasznosítani kell.

Van rá esély, hogy az applikáció néhány hónapon belül elérhető legyen a Google Play áruházban?

P.Á.: – Elkeztünk dolgozni azon, hogy tizennyolc-húsz hónap múlva az alkalmazás kifejlett verziója kerüljön fel App Store-ba. Androidra és iPhone-ra is elkészítjük az applikációt. Ehhez sok munka és anyagi forrás kell. Végeztünk egy kérdőíves piackutatást az iskolában, és a megkérdezettek 71 százaléka mondta azt, hogy letöltené az alkalmazást, és 81 százalékuk pedig új közösségi platformként használná. Az applikáció designját kellett egytől ötig értékelniük a kérdőív kitöltőinek. A megkérdezettek nagy része a négyest és az ötöst jelölte be. Az alkalmazás a jövőben személyre szabható lesz, tehát ki lehet majd választani a háttér színét, a fülek sorrendjét, a profil designját. Ez tetszett a legjobban a megkérdezetteknek. Dekoratív elemek is elérhetőek lesznek. Mivel freemium üzleti modellről van szó, ezeket pénzért vagy a kihívások teljesítésével lehet majd elérni.

Szeptembertől végzősök lesztek. Hol szeretnétek tovább folytatni a tanulmányaitokat? Szeretnétek-e a jövőben vállalkozást nyitni vagy elindítani egy startupot?

M.K.: – Szegeden szeretnék továbbtanulni a Természettudományi és Informatikai Karon.

P.Á.: – Én is Szegeden vagy Budapesten szeretnék. Valószínűleg mi, hárman együtt fogjuk elindítani a vállalkozásunkat, ha összejön. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.