2024. április 18., csütörtök

Csiperó, Csiperó csupa szép, csupa jó

Vajdasági részvevők kecskeméti programokban – A TREMOLO projekt az oromi Malomfesztiválon

Nagy szenzáció és várva várt esemény Kecskeméten a Csiperó Ifjúsági Fesztivál. Kétévente gyermekek és ifjak töltik meg a teret, tarka kavalkád, zene és tánc varázsolja nagyvilágivá a várost. A szervezők és a vendégek megbirkóztak már afrikai hőséggel, felhőszakadás következtében tönkrement színpaddal és egyéb nehézségekkel, azonban 2020. június 28-án elmaradt a 16. Csiperó Fesztivál, ezzel a jubileumi 30 év méltó megünneplése is. A szervező csapat idén is a járványhelyzet okozta kihívásokkal szembesült, rendhagyó módon mégis sikerült megszervezni a találkozót, a köztes évre tervezett kulturális és közösségi programokkal tarkított rendezvényt.

Berei Andrea – az Európa Jövője Egyesület elnöke szívügyének érzi a rendezvényt és lelkesen mesél a fesztiválról:

– A járványhelyzet  az idei évben sem engedte a nemzetközi gyermek és ifjúsági találkozó hagyományos megszervezését, amiben a 2020-as elmaradt találkozó után még bizakodtunk. Úgy döntöttünk, hogy az idén nem hagyjuk Csiperó nélkül az érdeklődőket. Ezért a nemzetközi találkozót online módon szerveztük meg. Külföldi partnereinket, a kecskeméti és környékbeli csoportokat arra kértük, hogy készítsenek bemutatkozó videókat azokról a gyermekműsorokról, amiket Kecskeméten mutatnának be a találkozó során. Ezekből készítettünk egy filmet, ezt az Egyesület Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján mutattunk be július 6–9. között délutánonként.

Kik voltak a részvevők? Hány ország képviseltette magát, és kik érkeztek Vajdaságból, Szerbiából?

– A virtuális találkozón 10 ország 27 csoportja vett részt. Többek között az Egyesült Államokból, Spanyolországból, Törökországból, Ausztriából és a határon kívüli magyar településekről. Vajdaságból az Újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad, a kishegyesi Délucska Táncegyüttes és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület küldtek bemutatkozó videót, valamint az Óbecsei Schola Cantorum is szerepelt a műsorban, velük tavaly kezdődött el az együttműködés.

Egy világzenei, fiatalok részvételével megvalósuló program keretében pedig a KurtaUtca zenekarral dolgoztunk egy együttműködési projektben.

Új programelemek, új helyszínek

A szokásos kísérő programok megvalósultak-e, pl. óvónők találkozója, határon túli magyarok programja, esetleg az új tagokkal működő egyesület bevezetett-e új  programelemeket?

– A Csillagszemű Óvodapedagógiai Tábort a járványhelyzet miatt nem tudtuk most júliusban megrendezni, augusztusra tervezzük a programot, reméljük, addigra már az utazási szabályozások nem változnak.

Egyesületünk egy olasz és egy vajdasági partnerrel tavasszal elindította TREMOLO projektjét. Ennek keretében fiatal zenészeket kerestünk, akik hazájuk zenei hagyományait képviselik, amit kreatív, kortárs megközelítéssel dolgoznak fel. A pályázatot a szicíliai Jacaranda, a vajdasági KurtaUtca és a magyarországi Zajnal zenekarok nyerték. A közös munka július elején Szicíliában indult, majd Kecskeméten folytatódott.

Folytattuk tavaly elindított, a járványhelyzet miatt szintén az idei évre tolódott WEBEUnited programunkat is. Ebben a programban kórusok mutatkoznak be, majd egy közösen megtanult kórusművet  adnak elő. Kecskeméten a Bolyai János Gimnázium Kórusa és a Scherzo Vegyeskar mutatkozott be, őszre tervezzük az Óbecsei Schola Cantorummal a közös munka folytatását.

Jól értesültem róla, hogy a műsort még idén nyáron Szerbiába viszik tovább?

– A TREMOLO program harmadik helyszíne a Malomfesztivál lesz Oromon,

augusztus második hétvégéjén. A három zenekar itt is előadja azt a közös produkciót, amit az együttműködési program során dolgoztak ki.

Milyen volt az idei program visszhangja? A pozitív visszajelzések biztosan erőt adnak, hogyan tovább?

Online eseményeinket is szép számmal követték, a világzenei együttműködés, illetve a kórusprogram is nagy sikert aratott Kecskeméten. A járványügyi szabályozások kicsit enyhültek a Csiperó Ifjúsági Fesztivál idejére, így a Civil Ház udvarán megtartott hangversenyeket nagyszámú nézősereg kísérhette figyelemmel.

Jövő évre reményeink szerint visszatérhetünk a régi kerékvágásba, és jelenléti, „igazi” Csiperó Találkozót és Fesztivált szervezhetünk! 

Ebben mi, a nézők is reménykedünk, hiszen köztudottan egy életre szóló emlék és élmény maradt a fesztivál a lakosságnak és a részvevőknek egyaránt. Köztük olyan hírességek is akadnak, mint pl. Rúzsa Magdi. A helyi és környékbéli lakosok is megszokták a mozgalmas napokat és estéket, a különböző népek szebbnél szebb népviseletébe öltözött gyermekeit a városban, és hiányoljuk a maszkotát, a Csiperó madarat, akit a gyermekek sikongva és kacagva követnek, közben kicsik és nagyok mind együtt dalolják a Fesztivál himnuszát: Csiperó, Csiperó, csip, csip, Csiperó ide vár, vele szép ez a nyár