2021. szeptember 25., szombat

Csiperó, Csiperó csupa szép, csupa jó

Vajdasági részvevők kecskeméti programokban – A TREMOLO projekt az oromi Malomfesztiválon

Nagy szenzáció és várva várt esemény Kecskeméten a Csiperó Ifjúsági Fesztivál. Kétévente gyermekek és ifjak töltik meg a teret, tarka kavalkád, zene és tánc varázsolja nagyvilágivá a várost. A szervezők és a vendégek megbirkóztak már afrikai hőséggel, felhőszakadás következtében tönkrement színpaddal és egyéb nehézségekkel, azonban 2020. június 28-án elmaradt a 16. Csiperó Fesztivál, ezzel a jubileumi 30 év méltó megünneplése is. A szervező csapat idén is a járványhelyzet okozta kihívásokkal szembesült, rendhagyó módon mégis sikerült megszervezni a találkozót, a köztes évre tervezett kulturális és közösségi programokkal tarkított rendezvényt.

Berei Andrea – az Európa Jövője Egyesület elnöke szívügyének érzi a rendezvényt és lelkesen mesél a fesztiválról:

– A járványhelyzet  az idei évben sem engedte a nemzetközi gyermek és ifjúsági találkozó hagyományos megszervezését, amiben a 2020-as elmaradt találkozó után még bizakodtunk. Úgy döntöttünk, hogy az idén nem hagyjuk Csiperó nélkül az érdeklődőket. Ezért a nemzetközi találkozót online módon szerveztük meg. Külföldi partnereinket, a kecskeméti és környékbeli csoportokat arra kértük, hogy készítsenek bemutatkozó videókat azokról a gyermekműsorokról, amiket Kecskeméten mutatnának be a találkozó során. Ezekből készítettünk egy filmet, ezt az Egyesület Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján mutattunk be július 6–9. között délutánonként.

Kik voltak a részvevők? Hány ország képviseltette magát, és kik érkeztek Vajdaságból, Szerbiából?

– A virtuális találkozón 10 ország 27 csoportja vett részt. Többek között az Egyesült Államokból, Spanyolországból, Törökországból, Ausztriából és a határon kívüli magyar településekről. Vajdaságból az Újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad, a kishegyesi Délucska Táncegyüttes és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület küldtek bemutatkozó videót, valamint az Óbecsei Schola Cantorum is szerepelt a műsorban, velük tavaly kezdődött el az együttműködés.

Egy világzenei, fiatalok részvételével megvalósuló program keretében pedig a KurtaUtca zenekarral dolgoztunk egy együttműködési projektben.

Új programelemek, új helyszínek

A szokásos kísérő programok megvalósultak-e, pl. óvónők találkozója, határon túli magyarok programja, esetleg az új tagokkal működő egyesület bevezetett-e új  programelemeket?

– A Csillagszemű Óvodapedagógiai Tábort a járványhelyzet miatt nem tudtuk most júliusban megrendezni, augusztusra tervezzük a programot, reméljük, addigra már az utazási szabályozások nem változnak.

A vajdasági KurtaUtca Kecskeméten

Egyesületünk egy olasz és egy vajdasági partnerrel tavasszal elindította TREMOLO projektjét. Ennek keretében fiatal zenészeket kerestünk, akik hazájuk zenei hagyományait képviselik, amit kreatív, kortárs megközelítéssel dolgoznak fel. A pályázatot a szicíliai Jacaranda, a vajdasági KurtaUtca és a magyarországi Zajnal zenekarok nyerték. A közös munka július elején Szicíliában indult, majd Kecskeméten folytatódott.

Folytattuk tavaly elindított, a járványhelyzet miatt szintén az idei évre tolódott WEBEUnited programunkat is. Ebben a programban kórusok mutatkoznak be, majd egy közösen megtanult kórusművet  adnak elő. Kecskeméten a Bolyai János Gimnázium Kórusa és a Scherzo Vegyeskar mutatkozott be, őszre tervezzük az Óbecsei Schola Cantorummal a közös munka folytatását.

Jól értesültem róla, hogy a műsort még idén nyáron Szerbiába viszik tovább?

– A TREMOLO program harmadik helyszíne a Malomfesztivál lesz Oromon,

augusztus második hétvégéjén. A három zenekar itt is előadja azt a közös produkciót, amit az együttműködési program során dolgoztak ki.

Milyen volt az idei program visszhangja? A pozitív visszajelzések biztosan erőt adnak, hogyan tovább?

Online eseményeinket is szép számmal követték, a világzenei együttműködés, illetve a kórusprogram is nagy sikert aratott Kecskeméten. A járványügyi szabályozások kicsit enyhültek a Csiperó Ifjúsági Fesztivál idejére, így a Civil Ház udvarán megtartott hangversenyeket nagyszámú nézősereg kísérhette figyelemmel.

Jövő évre reményeink szerint visszatérhetünk a régi kerékvágásba, és jelenléti, „igazi” Csiperó Találkozót és Fesztivált szervezhetünk! 

Ebben mi, a nézők is reménykedünk, hiszen köztudottan egy életre szóló emlék és élmény maradt a fesztivál a lakosságnak és a részvevőknek egyaránt. Köztük olyan hírességek is akadnak, mint pl. Rúzsa Magdi. A helyi és környékbéli lakosok is megszokták a mozgalmas napokat és estéket, a különböző népek szebbnél szebb népviseletébe öltözött gyermekeit a városban, és hiányoljuk a maszkotát, a Csiperó madarat, akit a gyermekek sikongva és kacagva követnek, közben kicsik és nagyok mind együtt dalolják a Fesztivál himnuszát: Csiperó, Csiperó, csip, csip, Csiperó ide vár, vele szép ez a nyár