2024. március 29., péntek

A nyitófilmben Jodie Foster, a zárófilmben Helen Mirren

Szombaton kezdődik az Európai Filmek 28. Fesztiválja – Magyar filmek Szabadkán és Palicson is

A tervek szerint a szombaton kezdődő palicsi filmfesztivál fő versenyprogramja visszatér a nyári színpadra. Tavaly ugyebár a járványhelyzet miatt a fesztivált szeptemberben tartották meg és a hűvösebbre fordulható időjárás miatt a szervezők beköltöztették a programrészt a városba. A nemrég megjelent műsor szerint viszont a nyári színpadon nemsokára tizenkét alkotást tekinthetünk meg, egyet versenyen kívül.

A filmfesztivál 17-én kezdődik, a nyitófilmet 21 órától vetítik. Az érdeklődők a Kevin Macdonald rendezésében készült A mauritániai című, igaz történet alapján készült ún. ügyvédes filmet tekinthetik meg. Kevin Macdonald főleg a dráma- és dokumentumfilmjeiről ismert. Egyebek közt zenészekről is készített életrajzi alkotásokat, pontosabban Mick Jaggerről, Bob Marleyról és Whitney Houstonról. A mauritániai főhőse Nancy Hollander szintén valós személy, az ismert ügyvédnőt a filmben Jodie Foster alakítja. Mellette láthatjuk még Tahar Rahimot, Benedict Cumberbatcht és Shailene Woodleyt. A film Mohamedou Ould Slahi Guantanamói napló című börtönnaplója alapján készült. A 2001. szeptember 11-i öngyilkos merényletsorozat kapcsán Mohamedou Ould Slahi is gyanúba keveredett, ezért bebörtönözték és habár sosem vádolták meg, tizennégy évet töltött fogságban.

A nyitó nap után, a nyári színpadon 21 és 23 órától vetítik a filmeket. Vasárnap, 18-án, a horvát–szerb koprodukcióban, Zrinko Ogresta rendezésében készült Kék virág című filmet láthatjuk, utána pedig Bruno Dumont Franciaország című alkotását. Hétfőn, 19-én, az érdeklődők a Joachim Trier rendezte A világ legrosszabb embere című norvég filmet tekinthetik meg, utána pedig versenyen kívül vetítik az Igor Ivanov rendezésében, észak-macedóniai, szerbiai, bulgáriai, koszovói és szlovéniai koprodukcióban létrejött Čisto ljudski című alkotást. Kedden, 20-án, Nagy Dénes második világháborús Természetes fény című filmjét nézhetjük majd meg. A film alapját Závada Pál azonos című regénye adta. Az alkotásra az európai filmes szakma is felfigyelt, Nagy Dénes a Berlinálén Ezüst Medvét kapott a legjobb rendezésért. Úgy tudni, ezzel ő az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte az Ezüst Medvét a Berlinálé történetében. Ez követően a török Okul Tiraşi, angolul Brother's Keeper című film lesz látható. Szerdán a fő versenyprogramot a Petrov-féle influenza című orosz film folytatja, azután pedig a Másodpilóta című német alkotást vetítik. A palicsi filmfesztivál vége felé közeledve, csütörtökön, 22-én, a Milutin Petrović rendezésében és Dragan Bjelogrlić főszereplésével készült Nečista krv – greh predaka című szerbiai film világpremierje lesz, ezután pedig az Én sose sírok című angol–lengyel filmet láthatjuk. A fesztivált 23-án, a Roger Michell rendezte, 1961-ben játszódó, igaz történetet feldolgozó, egy nagy lopásról szóló, The Duke (A herceg) című brit alkotás zárja. A film főszereplői Jim Broadbent és Helen Mirren.

A fő versenyprogram zsűrijét Klaus Eder német filmkritikus, Minja Peković szarajevói születésű színésznő, a szabadkai Népszínház társulattagja, Jovan Arsenić nagybecskereki születésű rendező, Christos Nikou görög filmrendező, valamint Daria Onyshchenko ukrán–német filmrendező és forgatókönyvíró alkotja. A FIPRESCI zsűri szintén ebben a programrészben ítél oda díjakat. A zsűri tagjai ezúttal Andoni Iturbe Tolosa, Dinu–Ioan Nicula és Barbara Gasser lesznek. A reprízekre másnap kerül sor a szabadkai Eurocinema moziban, 12 és 14 órától.

A másik versenyprogram

A másik versenyprogram – általában így nevezzük egyszerűbben a palicsi filmfesztivál Párhuzamok és ütközések programrészét, amely szintén versenyjellegű. Míg a fő versenyszelekciót ugyebár 17-étől 23-áig a nyári színpadon (amennyiben valamilyen szélsőséges időjárás nem szól közbe) láthatjuk majd, addig a Párhuzamok és ütközéseket a késő délutáni és esti órákban a palicsi Abbázia moziban lehet kísérni.

Ez a programrész a fesztivál második napján kezdődik. Vasárnap, 18-án, 17 órától Vitaly Akimov A fiú című dokumentumfilmjét vetítik, ezt követi 17.50-től Az ördög nem nyugszik című litván alkotás, 19 órától pedig A tükörben című lett–litván film, amely valójában a Hófehérke mese egy sajátos átdolgozása. Hétfőn 17 órakor a programrész a Petar Ristovski rendezésében készült A fúria című szerb rövidfilmmel folytatódik, amelyet versenyen kívül láthatunk majd, ezután Natalija Avramović Tavaszi költeményét tekinthetjük meg, 19 órától szintén versenyen kívül, Bíró Bálint Félhomály című magyar kisfilmjét, az estet pedig Krasznahorkai Balázs Hasadék című alkotása zárja. Kedden a programrész 17 órakor az Aleksandar Vujović rendezésében készült Szivárvány című versenyen kívüli kisfilmjével folytatódik, ezután a lett Éjszaki műszak című filmet vetítik, 19 órától pedig a Németórák bolgár–német koprodukciót. Szerdán 17 órától az érdeklődők A belső sziget című, igaz történet alapján készült azerbajdzsáni–francia filmet tekinthetik meg, 19 órától pedig a Mit látunk, ha az égre nézünk? című német–grúz alkotást. Csütörtökön 17 órától egy újabb versenyen kívüli filmet vetítenek, ezúttal K. Kovács Ákos Branka című rövidfilmjét, amelynek a társrendezője Oláh Tamás, a szereplői Dina Mušanović, Antóci Dorottya, Nenad Pećinar és Vicei Natália, a zenéjét pedig Szerda Árpád és Ábrahám Máté szerezték. Ezt követi az elmés szójátékú Nun of Your Business című horvát alkotás, 19 órakor pedig a Fehér erőd című bosnyák film. Pénteken, a fesztivál zárónapján, 17 órától a Szellemek című török filmet tekinthetjük meg, a programrészt pedig a 19 órakor kezdődő Parketta című orosz alkotás zárja. A Párhuzamok és ütközések filmjeit a kritikusok nemzetközi zsűrije bírálja el, amelyet idén Dominik Sobolewski, Suzana Zlatanović és Ana Šturm alkotja.

Magyar filmválogatás az Abbáziában is

Nem csupán ezt a programrészt kísérhetjük majd az Abbázia moziban. Egyebek közt itt lesz látható egy válogatás is az idei Underground Spirit-díjas Ada Solomon producerhez kötődő alkotásokból, köztük a számos díjat kapó Toni Erdmannal, amely 2016-ban a palicsi filmfesztivál fődíját is elnyerte. Emellett az Abbáziában a szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon vetített filmekből is megtekinthetünk egy válogatást. Vasárnap 15 órától a Tóth Barnabás rendezésében készült Akik maradtak című alkotásra várják a nézőket. Hétfőn ugyanebben az időpontban a Bagota Béla rendezte Valan – Az angyalok völgye című filmjét vetítik, kedden pedig két rövidfilmet, A láthatatlan szörnyeteg spanyol alkotást, valamint Csoma Sándor Castingját. Az Abbáziában lehet majd kísérni a Fiatal európai szellemiség programrészt is, ugyanitt éjjelente koncertek lesznek, vasárnap a Gordanov Blues Ghetto, hétfőn a Perpetuum Mobile, kedden a Nafta, szerdán a The Gift, csütörtökön pedig az E-play zenél.

Filmeket természetesen Szabadkán is vetítenek, a Lifka Sándor-moziban ezúttal is láthatunk ökológiai témájú alkotásokat, az Eurocinemában pedig az Új magyar filmek programrészt kísérhetjük 19 órától, de az idén fókuszba helyezett szlovén alkotásokat is, 17 órától. Pénteken például a Laibach együttesről tekinthetünk meg egy dokumentumfilmet. A műsor persze változhat, az aktuális információkért érdemes felkeresni a palicsi filmfesztivál Facebook- és weboldalát.