2024. április 20., szombat

Megkapta a kilövési engedélyt Jeff Bezos

Engedélyt kapott a Blue Origin, Jeff Bezos űripari vállalata, hogy embereket – köztük magát a milliárdost – juttasson a világűrbe. Bezos az az Apollo-11 Holdra szállásának napján, július 20-án indul a világűrbe a New Shepard nevű űrhajóval fivére, egy 82 éves volt pilótanő és egy jótékonysági árverés nyertese társaságában. Ez cégének első útja, mely utasokat is szállít.

Az Amazon alapítóját megelőzte Richard Branson, aki vasárnap a Virgin Galatic fedélzetén járt a világűr peremén. Az Új-Mexikóból hatfős személyzettel indult űrhajó nagyjából 86 kilométeres magasságba ért el, az emberek néhány percig érezték a súlytalanságot, majd az űrhajó siklásban visszatért az űrkikötőbe. Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órán át tartott.

Ezzel szemben a Blue Origin 100 kilométeres magasságig megy fel, mielőtt visszatérne a földre. A New Shepard, amely mintegy háromszor magasabb, mint egy Boeing-747-es repülőgép, hat embert képes szállítani, az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak.