2024. április 20., szombat

Litvánia 550 kilométer hosszú szögesdrótot állít fel a határon

Litvánia szögesdrótkerítést állít fel a migránsokkal szemben a Fehéroroszországgal közös határ mentén – írja a B92 hírportál.
A migránsok elleni drótkerítést már 2015-ben Magyarország és Szlovénia is felállította.
A minszki kormány az iraki menekülteket Litvániába szállítja át, ezzel igyekszik megbosszulni az ellene bevezetett megszorító intézkedéseket – jelentette ki Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter, majd hozzátette, hogy amennyiben ennek a gyakorlatnak nem vetnek véget, akkor az EU újabb mingránshullámmal fog szembesülni.
Brüsszelben, ahol az uniós kollégáival ült le tárgyalni, Landsbergis megemlítette, hogy Fehéroroszország a háború sújtotta országokból érkező migránsokat többek között élő pajzsként használja, hogy ezzel is rákényszerítse az uniót a korlátozások enyhítésére.
– Ez egy hibrid fegyver, amelyet az Európai Unió ellen használ, hogy rákényszerítse az európai közösséget, hogy változtasson a Fehéroroszországgal szembeni politikáján – mondta Landsbergis, majd kihangsúlyozta, hogy bizonyítékokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy a fehérorosz határőrök segítik a migránsokat a határ átlépésében, sőt még a nyomokat is eltüntetik.
Mindez azt követően hangzott el, hogy a vilniuszi kormány rendkívüli állapotot hirdetett és 550 kilométer hosszú szögesdrótkerítés kiépítésébe fogott, hogy gátat vessen a Közel-Keletről érkező nagy méretű migránsáradattal. Emellett még egy menekülttábort is felállítanak, amely 500 ember befogadására lesz képes.
Landsbergis még azt is bizonygatta, hogy Aleksandar Lukasenko Bagdad és Minszk közötti közvetlen repülőgépjáratokkal igyekszik tovább serkenteni a migránsok bejövetelét. Csak az idei évben Litvániába 1600-an érkeztek, ami hússzor több, mint az előző esztendőben. A litván határőrök szerint az elmúlt néhány hét során több mint ezer bevándorló érkezett az országba.
Muszáj megértetnünk ezekkel az emberekkel, hogy hazudnak nekik. Elhitetik velük az unióba való könnyű belépést és az ottani szabad életet. Ez viszont nem fog megtörténni – mondta Landsbergis.
Amennyiben ezt az útvonalat nem zárják le, akkor más országok is, mint Németország, ismét egy újabb migránshullámmal fognak szembenézni. Litvánia már hétfőn bejelentette, hogy több határőrt fognak mozgósítani és a határra küldeni.