2024. március 19., kedd

„Nem magamnak kértem a pénzt"

Újságírók faggatták Vučićot a telefonos „költségvetés-elosztásról" – Az idén 1,72 milliárd eurót ruháztak be Szerbiába külföldről

Gazdasági kérdéseket, a szervezett bűnözés ellen folytatott harcot és a koszovói párbeszéd következő fordulóját is érintette nyilatkozatában szerdán Pancsován Aleksandar Vučić államfő, aki a ZF Friedrichshafen AG – ZF Serbia számítógépes gépkocsirendszerek kidolgozásával foglalkozó mérnöki központba látogatott. Elégedetten szólt a beruházások idei alakulásáról: 1,72 milliárd euró értékben érkeztek az országba közvetlen külföldi befektetések, ami 19 százalékos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest – jelentette ki. Fantasztikus eredményként könyvelte el, hogy Szerbia az első félévben nyolc százalékos GDP-bővülést mutatott, ebből a második negyedévben 15 százalékos volt a gazdasági fejlődés. Ez az eredmény, mint mondta, azért is jelentős, mert tavaly, a pandémia által meghatározott évben, csak egyszázalékos visszaesést mutatott a szerb bruttó hazai termék. Könnyebb most nyolcszázalékos növekedést elérni azoknak az országoknak, amelyekben tavaly nem egy, hanem tíz-tizenöt százalékos volt a zuhanás – értékelte.
Keddi, đerdapi látogatása alkalmával telefonon kért élő adásban az államfő kilencmillió eurót útépítésre az illetékes minisztertől, az újságírók ma Pancsován pedig arról kérdezték, hogyan egyeztethető össze a pénzösszeg efféle elosztása az alkotmánnyal és a törvényekkel. Vučić azzal védekezett, hogy nem saját magának kérte ezt a pénzt, hanem a Donji Milanovac és a Golubac közötti ötven kilométeres útszakasznak a kiépítésére, meglehet, mondta, hogy nincs éppen összhangban az, amit tett az alaptörvénnyel és a többi jogszabállyal, de mint hozzátette, abban is biztos, hogy nem is áll ellentétben a szabályokkal: az adófizetők pénzéről van szó, s jó, hogy a költségvetésnek vannak olyan tartalékai, amelyeket utólag fel lehet használni megfelelő célokra.
Az államfő kiemelte, hogy Belgrád részt vesz a július 19-ei brüsszeli párbeszéden Pristinával, elmegy az egyeztetésre. Amint előrehaladás van a párbeszédben, azonnal több a beruházás is Szerbiába, jegyezte meg, az ország érdeke, hogy rendezze a kapcsolatait. A szervezett bűnözés elleni harc kapcsán közölte, az államnak nem szabad megengednie, hogy még egy olyan bűnbanda működjön a területén, mint amilyen volt a letartóztatott Veljko Belivuk bűnszövetkezete.