2024. április 19., péntek

Indiai állampolgárok ragadtak a szerbiai repülőtéren

Több száz indiai állampolgár ragadt a belgrádi Nikola Tesla reptéren, miután pár nappal ezelőtt megváltoztatták az Indiából beutazó polgárok Szerbiába való belépésének feltételét.

A Blic értesülése szerint 7 napos karantén várja az Indiából érkezőket. Ezt azután tudták meg, miután megérkeztek, így a terminálon ragadtak.

Hétfőig az indiai állampolgárok csak negatív PCR-teszttel léphettek be Szerbiába, mint minden más külföldi állampolgár. Leginkább 14 napig voltak nálunk, majd folytatták útjukat. Szerbiát azért választották, mert nincs szükségük vízumra, és mivel hazánk a zöld listán van, onnan gond nélkül folytathatták útjukat a kívánt célállomásokig, elsősorban az Egyesült Arab Emirátusokba, az Egyesült Államokba és Kanadába.

Legtöbben a Közel-Keletre utaztak, ahol többnyire dolgoznak, ennek pedig feltétele két hetes tartózkodás a zöld Covid-zónában. Pénteken azonban a Batut Közegészségügyi Intézet ajánlása alapján új protokollt vezettek be az Indiából érkező állampolgárok számára, ami július 12-én, hétfőn lépett hatályba.

A 48 óránál nem régebbi PCR-teszt mellett most egy újabb PCR-teszt is szükséges a karantén mellett. A karantén és a szerbiai vizsgálatok költségét az utasok viselik.