2024. március 29., péntek

A hődomb a felelős a kánikuláért

Vladimir Đurđević klimatológus, belgrádi egyetemi tanár a Szerbiai RTV műsorában kifejtette, mi okozza a hetek óta tartó hőséget. Ennek okozója a szakember szerint egy kevésbé ismert meteorológiai jelenség: a hődomb, vagy hőhurok, idegen kifejezéssel blocking. Eszerint ilyen jelenség akkor alakul ki, amikor egy hatalmas hideg légóceán csapdába ejt egy nála sokkalta melegebb hőbuborékot, ami semerre sem tud kitörni, hiszen a hideg levegő sűrűbb. Ha pedig szélcsendes idő tapasztalható – a magasabb légkörben is –, akkor ez a hődomb stabilizálódni fog egy terület fölött, mint az jelenleg tapasztalható Észak-Európában és Nyugat-Kanadában is.

Vladimir Đurđević rámutatott, hogy a júniusban megdőltek a melegrekordok, és a hőmérséklet rendkívül magas volt, mi pedig továbbra is ebben a nagyon meleg időjárási időszakban maradtunk. 

– Szerencsére holnap és holnapután komolyabb lehűlés lesz, főleg pénteken sok csapadékkal, amire hetek óta szükség van – mondta a szakember, majd hozzátette, hogy az esőhiány leginkább a mezőgazdaság területén jelent nagy problémát.

Arra a kérdésre, hogy mennyire veszélyes a hődomb, Đurđević úgy válaszolt, hogy  a hődomb a klímaváltozás következménye, de ilyen helyzetek előfordulnak.

Az ENSZ jelentése, amelyet 2022-ben kellene közzétennie, reális veszélyre hívja fel a figyelmet. A klímaváltozás következtében ugyanis évente 95.000 európai hal meg hőguta következtében, de ha a hőmérséklet három fokkal emelkedik, akkor már 200 millió embert fenyeget veszély. 

Elmondta, hogy amikor ilyen hosszú ideig tart a kánikula, nagy nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre, de az emberi szervezetekre is, különösen a gyermekek, az idősek és a krónikus betegek esetében.