2024. április 25., csütörtök

Szerbia vonzza a beruházókat

Több mint hetvenezren dolgoznak a német cégekben

,,Az első becslések szerint Szerbiában az év első felében 8 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék (GDP), ez pedig fantasztikus eredmény. Az utóbbi hat hónapban 1,72 milliárd euró értékű, közvetlen külföldi beruházást valósítottak meg, majdnem 19 százalékkal többet, mint tavaly egész évben” – közölte Aleksandar Vučić államfő.

A német ZF Friedrichshafen AG autóalkatrész-gyártó cég pancsovai mérnöki központjában tett tegnapi látogatásakor az elnök azt mondta, meggyőződése, hogy ez a növekedési irányzat az év hátralevő részében is folytatódik. „A legtöbb beruházás Németországból érkezik” – szögezte le, megjegyezve, hogy amikor kormányfő lett, 17 000 ember dolgozott az itteni német vállalatokban, ma viszont már 71 ezren vannak. Ez nem így volna, ha a német cégek Szerbiát nem tartanák jó helyszínnek a befektetéseikhez.

Az államfő arra is kitért, hogy a költségvetési hiány az év első felének végén egymilliárd euróval kisebb volt a tervezettnél. „Örülök, hogy ennek az egymilliárdnak a 30 százaléka a megnövekedett költségvetési bevételeknek köszönhető, de nem tesz boldoggá, hogy a többi 70 százalék abból ered, hogy kevesebbet fordítottunk infrastrukturális projektumokra. Ha azt a pénzt elköltjük, nagyobb arányban növekedett volna a GDP” – mondta Vučić.