2024. március 28., csütörtök

Zenta legszebb temploma lehet

Javában zajlik a zentai Jézus Szíve templom felújítása

Március közepén kezdődött meg a zentai Jézus Szíve templom felújításának második szakasza. A munkálatok jó ütemben zajlanak, már a folyamat közepénél tartanak. Várhatóan az ősz közepén teljes pompájában ragyoghat majd Zenta második temploma.

Rác Szabó István, a plébánia koordinátora elmondta, hogy az első szakasz a templom belsejére fókuszált. Ennek során padlófűtést helyeztek el, majd kicserélték a padlóburkolatot, felújították a padokat, valamint szigeteltek. Ahogyan Rác Szabó fogalmazott, ezek nem voltak látványosak, hiszen a föld alatt vagy a falakban történtek. A munkálatok összértéke 178 ezer euró volt, és egy IPA projekt keretében valósult meg, amelyre a temesvári Református Gyülekezettel közösen pályáztak.

A Jézus Szíve templom tornyát is újítják

A Jézus Szíve templom tornyát is újítják

A második szakasz a templom külsőt foglalja magába: a vakolatcserét, a külső festést, a díszkivilágítást, a kerítés felújítását, illetve az összes nyílászárónak a cseréjét. A külső javítási munkálatok nagy része már megtörtént, illetve a templom jobb oldalán lévő ablakokat is kicserélték már. Mindemellett az esővíz elvezetésének problémája is megoldódott. Hamarosan megkezdődik a festés is. Ezt a fázist a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével a Magyar Kormány támogatja, összértéke pedig 120 millió forint.

Recskó Béla, a Pasztorális Tanács elnöke elmondta, hogy a hívő közösség nagyon örül a felújításnak, hiszen már rég óta szerették volna, hogy megszépüljön a templomuk. Ahogyan Recskó fogalmazott, sokan nem nagyon akarták elhinni, hogy valóra válhat, azonban imáik meghallgatásra találtak, és elkezdődtek a munkálatok. Hozzátette, hogy mindenki nagyon hálás és örül ennek, és remélik, hogy ha egyszer befejeződnek a munkálatok, talán Zenta legszebb templomává válhat.

A Jézus Szíve templom idén ünnepli a 125. éves évfordulóját. A jeles jubileum kapcsán számos programot szerveznek majd, emellett egy könyvet is kiadnak, amely magába foglalja a templom történetét.

Javában zajlanak a templom felújítási munkálatai (Fotó: Kállai Göblös Nikoletta)

Javában zajlanak a templom felújítási munkálatai (Fotó: Kállai Göblös Nikoletta)