2024. március 29., péntek
TISZAKÁLMÁNFALVA

Tudásunkat átadjuk a gyerekeknek

Húszéves a tiszakálmánfalvi Árvácska

Az Árvácska kézimunkacsoport a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület keretében működik Mátyás Ágnes vezetésével. Alkotótevékenységüknek a nemrégiben felújított Katolikus Kör termei biztosítanak helyet.

A csoport az elmúlt hétvégén ünnepelte működésének 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból baráti összejövetelen részt vett 28 kézimunkacsoport, amelyekkel évek óta jó kapcsolatot ápoltak.
A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület egyik alapító tagjával, Mátyás Ágnessel beszélgettünk.

– A szakcsoportok alakításakor javasoltam az Árvácska kézimunkacsoportot, amelynek én leszek az alapítója. Hét taggal indultunk: Kiss Katica, Milánovics Karolina, Tóth Elvira, Szoboszlai Eszter, Szoboszlai Anna, Varga Julianna és jómagam. Már az első évben részt vettünk a Kézimunka-kedvelők Szövetségének kiállításán Temerinben, és ezt követően minden évben. Két alkalommal tiszteltek meg bennünket azzal, hogy házigazdái lehettünk a kiállításuknak. Jómagam nagyon sok helyen népszerűsítettem az Árvácska munkáit, például Olaszországba vittem az egyedi munkáinkból, Svájcban a Magyar napok rendezvény keretében állítottunk ki, és több alkalommal Magyarországon – hosszú távú kapcsolattartás eredményeként minden évben találkozunk a tiszaszigeti kézimunkázókkal, részt veszünk a műhelymunkákban. Ellátogatnak hozzánk a tésztafesztiválra, nemzetközi jellegűvé téve a rendezvényünket.
Évente kétszer teadélutánt szervezünk. Harminc kézimunkacsoporttal, Bácskából is és Bánátból is, szoros kapcsolatot ápolunk, kölcsönösen tiszteletünket tesszük a rendezvényeken.

Mi nemcsak kézimunkázunk, hanem kalácsfesztiválokra járunk, kalácsokkal versenyzünk: az idén a Magyarcsernyén sütött kalácsokkal második helyezést értünk el. Már az első Seoska žena (Falusi asszony) rendezvényen részt vettünk az újvidéki limáni parkban, és azóta részvételünkkel minden évben támogatjuk a Vajdasági ízek fesztiválját.

Örömmel mondom, hogy gyarapodtunk. Már tíz éve 53 tagból álló csapattal dolgozom. Nagyon kevés kézimunkacsoport büszkélkedhet ilyesmivel. Elkészültek a tablók a tíz- és a húszéves évfordulónkra. Az elhunyt és az idős, beteg tagok helyett mindig érkeznek érdeklődő fiatalok. Ha az egészségem megengedi, remélem, csoportvezető maradok, és el tudom végezni a rám bízott kötelezettségeket. Törekszünk ápolni azt, amit elkezdtünk: a tésztafesztivált, a két teadélutánt és a karácsonyi műhelymunkát. Továbbá minden második szombaton összejövünk a gyerekekkel dolgozni, kis kézimunkaórát tartunk, a táborokban szerzett tudásunkat átadjuk a gyerekeknek. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben a gyerekek is köztünk vannak. Tanítottuk őket kosárfonásra, kendő-, üveg- és textilfestésre, dekupázsra, valamint újabb technikákra is. Mágneseket készítettünk, kidíszítettük a füzetek fedőlapját, könnyű technikákkal apró virágokat hímeztünk – tudtuk meg Mátyás Ágnestől.