2024. március 28., csütörtök

Beruházások a nemzeti újrakezdés jegyében

Törökkanizsára és Martonosra látogatott Pirityiné Szabó Judit – A magyar kormány a jövőben is segíti a vajdasági magyarság céljainak megvalósítását

Idén a nemzeti újrakezdés éve program jegyében Vajdaságban is megújult formában folytatódnak a 2010 óta rendszerszinten felépített nemzetpolitikai programok új elemekkel kibővítve az oktatás, a kultúra, az ifjúság, a család, a gazdaság, az egyház, a sport és az egészségügy területén.

Ma délután Pásztor István, a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és az önkormányzatok vezetőinek a kíséretében Törökkanizsára és Martonosra látogatott Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője és munkatársai, köztük Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, Nemzetpolitikai Stratégiai Főosztályának vezetője.

Pirityiné Szabó Judit a törökkanizsai iskolában (Gergely József felvétele)

Pirityiné Szabó Judit a törökkanizsai iskolában (Gergely József felvétele)

A látogatókörút első állomása Törökkanizsa vezetett, ahol a vendégek megtekintették az utóbbi évek néhány fontos anyaországi támogatással megvalósított beruházását: a Szent György-templom örökségalapú felújítási munkálatait, a Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola felújított és korszerűsített tankonyháját, valamint a törökkanizsai katolikus temetőben a felújított Tallián-kápolnát. Ezekről a beruházásokról Ujhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke, Jerasz Anikó és Fekete Angéla, a középiskola igazgatónője tartott ismertetőt. A vendégek törökkanizsai látogatásuk végén a katolikus temetőben megkoszorúzták Tallián Andor honvéd ezredparancsnok 2010-ben felavatott emléktábláját.

A látogató körút második állomásán, Martonoson vendégek Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester, Horváth Gergely, a martonosi helyi közösség tanácselnöke Telek József, a Telek Parika cég tulajdonosa és munkatársaik, a községi tanács tagjai kíséretében ellátogattak a felújítás alatt álló Művelődési Házba. Savelin Zoltán atya kalauzolásával megtekintették a Mária neve templom munkálatait, ahol anyaországi támogatással elvégezték az épület teljes szigetelését és az elektromos vezetékek cseréjét. A martonosi iskolaépületben Szepesi Zoltán, a magyarkanizsai általános iskola igazgatója kalauzolta a vendégeket. A tervek szerint az iskola udvarán egy korszerű iskolakert létrehozást tervezik.

A magyar kormány által támogatott törökkanizsai és martonosi beruházások megtekintése után Pirityiné Szabó Juditot a látottakkal kapcsolatban elmondta:

A vendégek megtekintették a felújított Tallián-kápolnát (Gergely József felvétele)

A vendégek megtekintették a felújított Tallián-kápolnát (Gergely József felvétele)

– A járványhelyzet csillapodása után jó volt látni, hogy azok a támogatások, amelyeket évekkel ezelőtt indítottunk el olyan közösségi helyeket hoztak létre, amelyekben a gyerekek úgy az oktatás, mint a kultúra területén otthonra lelehetnek. Láttuk, hogy Törökkanizsán a helyi összefogásnak is köszönhető, hogy nem csak a templom, hanem az egyik legfontosabb közintézményük a középiskola is megújulhatott. Megnézhettük azt a tankonyhát, amelyben szakácsok és cukrászok tanulhatnak. Közösen örülhettünk annak, hogy a felszerelésnek köszönhetően a pedagógusok a gyerekekkel együtt egyre minőségibb munkát tudnak végezni, és egyre jobb eredményeket érnek el a különböző szintű versenyeken.

Martonoson is azt tapasztaljuk, hogy a helyi összefogás nagyon erős, a civil szférában, a kultúra, az oktatás és a hitélet területén. Egymást támogatják, segítik, aminek nagyon szép példáit nézhettük meg úgy a templom felújításában, mint az egykori zárda és egyben iskolaépület folyamatos megújításában.

A nemzetpolitikai államtitkárság is valamennyi megtekintett létesítmény felújításához részleges támogatást nyújtott és bizakodunk abban, hogy a vajsasági magyarság következő céljait, a terveik megvalósítását tudjuk majd segíteni.

A vajdasági magyar közösségnek az egyik legfontosabb ismérve, hogy mindig tud középtávon és hosszútávon is gondolkodni. Mindig előre látóan fogalmazza meg célkitűzéseit. Mi ehhez próbálunk felcsatlakozni, és segíteni azoknak az elsősorban közösségi létesítményeknek a felújítását, felszerelését, amely igényeket a közösség megfogalmaz felénk.

Folyamatban van a művelődési ház felújítása (Gergely József felvétele)

Folyamatban van a művelődési ház felújítása (Gergely József felvétele)

Természetesen az identitásmegőrzés klasszikus területei mellett, az oktatás, a kultúra és a hitélet kérdései mellett, 2015-óta a helyben maradást, az itthoni boldogulást segítő gazdasági vállalkozásokban is támogatást tud nyújtani a magyar kormány – mondta törökkanzisai és martonosi látogatás befejeztével Pirityiné Szabó Judit.