2024. március 28., csütörtök

Mindössze 25 megapolisz a felelős a világ városi üvegházhatású-gázkibocsátásának több mint feléért

Mindössze 25, döntően Kínában lévő megapolisz a felelős a világ városi üvegházhatású-gázkibocsátásának több mint feléért - derült ki egy friss elemzésből.

A Frontiers in Sustainable Cities című folyóiratban publikált tanulmány készítői 53 ország 167 városának emissziós adatait összevetve megállapították, hogy 23 kínai város, köztük Sanghaj, Peking és Hantan, valamint Moszkva és Tokió a felelős az összkibocsátás 52 százalékáért.
Az elemzésben kínai, indiai, amerikai és európai uniós városok voltak túlsúlyban a globális kibocsátáshoz való nagyobb mértékű hozzájárulásuk miatt.
A fejenkénti kibocsátás tekintetében ugyanakkor az európai, amerikai és ausztrál városok jelentősen túlszárnyalják a fejlődő országok városainak többségét. Kínában azonban, amelyet a tanulmány a fejlődő országok közé sorolt, a fejenkénti kibocsátásra vonatkozó mutatók számos városban megegyeznek a fejlett országok adataival.
A kantoni Szun Jat-szen Egyetem kutatói szerint az eredmények rávilágítanak arra, hogy a városok milyen kulcsszerepet játszanak a kibocsátás csökkentésében.
A globális átlaghőmérséklet már most több mint 1 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet és afelé halad, hogy túlszárnyalja a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5-2 Celsius-fokos korlátot.
A tanulmány készítői ugyanakkor megjegyezték, hogy a rendelkezésre álló adatok egy része töredékes. A városok kibocsátással kapcsolatos jelentéseinek hiányosságai megnehezítik az összehasonlítást.