2024. április 19., péntek

Sok betöltetlen férőhely maradt

Az egészségügyi, a közgazdasági és a műszaki szakok a legnépszerűbbek a magyar ajkú nyolcadikosok körében

Még mindig tart a második iratkozási kör a szerbiai középiskolákban. Az oktatásügyi minisztérium által közzétett adatok szerint 60 347 végzős nyert felvételt valamely három- vagy négyéves képzésre, viszont 1304 tanulónak nem sikerült bejutnia egy szakra sem az első körben. Ezek a diákok ismét kitöltötték a kívánságlistát, és ma, szerdán tudják meg, hogy hol fogják folytatni a tanulmányaikat. A felvételt nyert végzősök pénteken, július 16-án 8 és 15 óra között iratkozhatnak be a középiskolába. Egyébként a második körre 13 394 szabad férőhely marad az oktatási intézményekben az ország területén. Amennyiben egy tanulónak ekkor sem sikerül bejutnia a kívánt szakra, augusztus végén, a harmadik iratkozási körben ismét pályázhat.

Az első iratkozási kör kedden közzétett adatait figyelembe véve elmondható, hogy az adai Műszaki Iskola számítógépek elektrotechnikusa szakán mindössze kettő, az általános építőipari munkák kivitelezője szakon pedig 20 szabad férőhely maradt a magyar tagozaton. A mechatronikai technikus szakra 12, a fémmegmunkálógép-kezelő szakra pedig 18 magyar ajkú tanuló iratkozhat be.

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközponban a mezőgazdasági technikus szakra 16, a számítógépes szerkesztő gépésztechnikus szakra pedig kilenc tanuló jelentkezését várják a második körben. A törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakközépiskola gépjárművezető szakán öt szabad férőhely vár a jelentkezőkre. A hároméves szakácsszakra négy, a cukrászszakra pedig 11 diák juthat még be.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium matematika szakán három, a képzőművészeti szakán pedig egy férőhely maradt. A Zentai Gimnázium általános szakán három, a társadalmi-nyelvi szakon viszont 20 férőhely maradt. A Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola kereskedelmi és szolgáltatási ügynök szakára heten tudnak még beiratkozni a második körben. Az Egészségügyi Középiskola gyógyszerész technikusi szakán még négy diákot tudnak fogadni.

A csókai Vegyészeti–Élelmiszeripari Középiskola hároméves pék szakára 10, a fodrászszakra pedig 16 jövendőbeli elsős iratkozhat be. A hentes szakra nem volt jelentkező, így mind a kilenc férőhely szabad.

A nagybecskereki Jovan Trajković Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola szakács szakán 23 diákot várnak a második körben. A Nikola Tesla Villamossági és Építészeti Iskola információs technológiai elektrotechnikusa szakon nyolc férőhely maradt betöltetlenül. A Nagybecskereki Gimnázium általános szakára 25-en tudnak beiratkozni. Az Egészségügyi Középiskola egészségügyi nővér-technikusi szakára még öt tanuló jelentkezhet.

A topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola közgazdasági technikusi szakán 13, az általános gimnáziumi szakon pedig 16 férőhely maradt. A Mezőgazdasági Iskola hentes szakára kettő, az élelmiszeripari technikus szakra 16, a mezőgazdasági technikusi szakon öt, a mezőgépkezelő és -szerelő szakon pedig négy tanuló tanulhat még tovább. A Sinkovics József Műszaki Szakközépiskolában a női fodrász szakon 10, gépjármű technikusi szakon kilenc, a számítógép-elektrotechnikusi szakon pedig 15 szabad férőhely maradt.

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium természettudományi-matematikai szakára három, a társadalmi-nyelvi szakára pedig 10 tanuló iratkozhat még be a magyar tagozaton. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban a sporttagozaton három, az angol nyelvi szakon kettő, a német nyelvi szakon pedig három szabad férőhely maradt. A Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola közgazdasági technikusi szakán magyar nyelven kilenc, a pincér szakon tíz, az idegenforgalmi és szállodaipari technikusi szakon pedig 11 férőhely nem talált gazdára. Az Egészségügyi Középiskolában a kozmetikai technikusi szakon még egy diák tud továbbtanulni. A Politechnikai Iskola falfelület-dekoratőr szakán 10, a csempéző, padlórakó és kályhás szakon pedig hat férőhely vár a jelentkezőkre. A nyomtatvány-feldolgozó technikusi szakon a második iratkozási körben hét diákot tudnak fogadni. A Vegyészeti–Technológiai Iskola szőlész-borász duális képzésére 23, a ruhamodellező technikusi szakra pedig 17 jövendőbeli elsős tud még beiratkozni. A hároméves cukrász szakra még 10 tanuló tud jelentkezni. Az Ivan Sarić Műszaki Iskola öt magyar tannyelvű képzése volt a legnépszerűbb a nyolcadikosok körében, hiszen minden férőhely betelt.

A zombori Veljko Petrović Gimnázium általános szakára 25 diák tud beiratkozni a második körben. A Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Középiskola gyógyszerész technikusi szakán 21 szabad férőhely maradt. A Közgazdasági Középiskola hároméves szakács képzésére mindössze egy diák jelentkezett, így a második körben 29-en tudnak beiratkozni.

Az Óbecsei Gimnázium általános szakán nyolc férőhely maradt. A Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola hároméves kereskedő szakán nyolc, a cukrász szakon pedig hét tanulót fogadnak a második körben. A Műszaki Iskola információs technológiák elektrotechnikusa szakán 12, a lakatos-hegesztő szakon négy, a gépi megmunkálás operátora képzésen pedig öt diák tud még csatlakozni a felvételt nyert diákokhoz.

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium általános szakán 15 férőhely maradt üresen. Az Április 7-e Egészségügyi Középiskola egészségügyi nővér-technikusi szakon szintén 15 diákot fogadnak még. A futaki Mezőgazdasági Középiskola és Kollégium mezőgazdasági technikusi szakán 27 férőhely várja a jelentkezőket. A Mihajlo Pupin Elektrotechnikai Középiskola számítógép elektrotechnikusi szakára kilencen tudnak még beiratkozni. A Bogdan Šuput Művészeti Középiskola grafikai design technikus osztálya még 12 jelentkezőt vár.

A temerini Lukijan Mušicki Középiskolában 22 jövendőbeli tűzvédelmi technikust várnak a második körben. A gépjárműszerelői szakon kilenc férőhely maradt üresen, a vízvezetékszerelői szakra pedig még 13 tanuló tud beiratkozni.