2024. április 19., péntek

Megállapodás született a védőoltás harmadik adagjáról

Valószínűsíthető, hogy Szerbiában bevezetik a koronavírus elleni védőoltás harmadik dózisát, a polgároknak szóló ajánlások pedig augusztus elsejéig megszületnek, tudósít a Politika napilap.

A lap szerint az immunizációért felelős országos testület elvi megállapodást kötött abban, hogy újabb adag vakcinát adjon be a már beoltott állampolgároknak, nevezetesen azoknak, akiknek immunitása más betegségek miatt veszélyeztetett.

Ez elsősorban az autoimmun betegségben szenvedőkre vonatkozik, az immunválaszt elnyomó terápiával kezeltekre, valamint a szervátültetett betegekre.

A vakcina harmadik adagját ajánlják még azoknak a 80 évnél idősebbeknek is, akiknek valamilyen betegségük van, valamint a fiatalabb állampolgároknak is, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, és nincsenek antitesteik.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Ana Brnabić kormányfő hétfőn bejelentette, hogy kedd délután újra összeül a válságstáb, ugyanis az orvosok aggódnak, emellett továbbra is szorgalmazzák a fiatalok oltását.