2024. március 19., kedd

Hétfőn folytatódik a párbeszéd

Az EU szándéka elkerülni, hogy a vezetők ismét teljesen eltérő álláspontokra helyezkedjenek

Július 19-én folytatódik a brüsszeli párbeszéd Belgrád és Pristina között, a legmagasabb politikai szinten, miután korábban már egyeztettek a tárgyalócsoportok – számolt be kedden a fejleményekről Peter Stano, Josep Borellnek, az Európai Unió külügyi főbiztosának a sajtófelelőse. Közölte, hogy Aleksandar Vučić szerb államfő és Albin Kurti koszovói kormányfő ül majd tárgyalóasztalhoz. Stano elmondta, hogy a tárgyalócsoportok közötti egyeztetéseken minden alkalommal elkönyvelnek bizonyos előrelépéseket, ezért megértek a feltételek arra, hogy a legmagasabb rangú tisztségviselők is újra találkozzanak. A sajtófelelős ismertette, a tárgyaláson részt vesz majd Miroslav Lajčák, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédével foglalkozó különmegbízott is. Igyekeznek az eddig elért eredményekre fókuszálni, s megvitatni, milyen lépésekre lenne szükség a további eredmények megvalósítása érdekében – értékelte. Olyan kérdések kerülnek majd napirendre, amelyek fontosak Belgrád és Pristina európai uniós integrációja szempontjából is – fűzte hozzá a Tanjugnak adott nyilatkozatában a brüsszeli tisztségviselő.

A cél továbbra sem változott, húzta alá Stano, el kell jutniuk a párbeszédben résztvevőknek egy mindkét fél számára egyaránt elfogadható megoldásig, mely jogi kötelezettségeket is magába foglal majd, s hosszú távon rendezi a viszonyokat. A sajtófelelős szerint nem történt visszafordulás, hátrálás az utóbbi időszakban, eredményesnek nevezhető minden egyes találkozó, amit az EU szervezett, s ez nagyon fontos a további sikerek elérése szempontjából.

Mint ismeretes, Borell még az előző, június 15-ei brüsszeli tárgyalást követően bejelentette, hogy július végéig ismét találkoznak a felek. Közben a tárgyalócsoportok az eltűnt személyek, a mozgásszabadság és a szerb községek közösségének kérdése kapcsán próbálták közelíteni az álláspontokat. Az EU a szakértők szerint azt szeretné elkerülni, hogy ismét egy, a júniusi helyzethez hasonló körülmény alakuljon ki, amikor a vezetők szinte semmiben sem tudtak egyetérteni – kivéve a párbeszédre való hajlandóságot.