2024. április 23., kedd

A jó is lehet jobb

Pásztor István a határok nyitottságáért és a határmenti övezet biztonságáért száll síkra

Visszafogott, de aránylag határozott ígéretet kaptam arra, hogy a Törökkanizsa község területen uralkodó áldatlan helyzetet a šidi forgatókönyv szerint kezelik majd – mondta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. A VMSZ elnöke arról az általa kezdeményezett találkozóról számolt be a nyilvánosságnak, amelyen Ana Brnabić miniszterelnökkel egyeztetett.

A megbeszélésen elsősorban a Törökkanizsa község területén tartózkodó migránsokról és az általuk kiváltott gondokról tárgyaltak. A legérintettebb települések Majdány és Rábé, de a probléma szinte ugyanolyan mértékben van jelen Oroszlámoson és Kereszttúron is – mondta Pásztor. Kiemelte, hogy a lakosok gondjai személyesen is érzékenyen érintik, hisz Törökkanizsáról származik.

– Folyamatosan, hat évre visszamenőleg erről beszélünk, mert a mindannapjaink része. Sajnos azt kell mondani, hogy a jelenség nem fog holnaptól megszűnni. Ami a törökkanizsai helyzetet illeti, azt kértem a miniszterelnök asszonytól, hogy az úgynevezett šidi forgatókönyv kerüljön alkalmazásra – vázolta a találkozó elsődleges célját a pártelnök, aki szerint az egyetlen megoldás, ha gyökerében vágják el a probléma forrását. Újságírói kérdésre Pásztor azt is részletezte, hogy a šidi forgatókönyvként emlegetett megoldás tulajdonképpen azt jelenti, hogy „azok, akik szervezik a migrációs útvonalakat, kiveszik a GPS koordinátákból Törökkanizsa községet”.

A migránshelyzet rendezése mellett a miniszterelnökkel való tárgyaláson szó volt még az aracsi pusztatemplom felújításáról is, amelyre a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül 5,5 millió dinár támogatás érkezett a magyar kormánytól. A projekt a történelmi épület állagának megőrzését, a környék feltérképezését, illetve az odavezető út, a villanyáram, a vízellátás és az internet-hozzáférés biztosítását látja elő. A megegyezés értelmében az épület megőrzését a magyar kormány finanszírozza, a szükséges infrastrukturális feltételeket viszont a szerb kormánynak kell biztosítania – részletezte Pásztor. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a villanyáramon kívül minden más tartományi szinten is megoldható. Így Brnabićot a projekt ezen részének jelentőségére emlékeztette.

A befektetések tekintetében a találkozón szó volt még a Szabadka-Szeged vasút kiépítéséről is. A szerbiai szakasz felújítási munkálatai megkezdődtek, és várhatóan már jövő tavasszal befejezőnek – mondta Pásztor, hangsúlyozva, hogy a projekt jövő szeptemberi határidővel számol. Kiemelte ugyanakkor, hogy a felújítást követően az utasok 40 perc alatt megtehetik majd az utat, amelynek egyetlen gyenge pontja a határ átjárhatósága, azaz az útlevél ellenőrzése és a vámkezelés lesz.

– Az utolsó kormányülésen döntés született arról, hogy a két ország belügyminisztériuma foglalkozik a határ átjárhatóságának kezelésével. Az az érzésem, hogy most is ott vagyunk, ahol két évvel ezelőtt voltunk. Ezt azért hoztam szóba a miniszter asszonynál tett látogatásomkor, mert úgy gondolom, hogy a Szabadka-Szeged vasútvonal esetében még mindig időben vagyunk. Az idén szeptemberben ugyanis Budapesten lesz a közös kormányülés, amelyen meg lehetne és meg kell oldani ezt a problémát: hasonló műszaki megoldást kellene alkalmazni, mint amilyen a repülőtereken vagy a buszforgalomnál van érvényben – vetítette elő a gyorsabb átkelés lehetséges megoldásait az elnök.

Pásztor értékelte a „mozgalmas hét” találkozóit is. A múlt hét folyamán Belgrádba látogatott Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, előtte viszont Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és küldöttsége tette tiszteletét a szerb fővárosban és Vajdaságban. A VMSZ elnöke tartalmasnak értékelte a munkalátogatásokat, amelyeken újra és többször is elhangzott, hogy a szerb és a magyar kapcsolatok történelmi csúcson vannak. A jó is lehet jobb – tette hozzá Pásztor, utalva a folyamatos előrehaladás és fejlődés fontosságára.

A beszélgetés végén újságírói kérdésre az elnök kitért a koronavírus új variánsának megjelenésével kapcsolatos híresztelésekre is. Elmondta, hogy véleménye szerint nem kell tartanunk attól, hogy a közeljövőben a régióban újra lezárják a határokat. Hangsúlyozta, hogy Szerbiában van és lesz elegendő oltóanyag akkor is, ha szerb kormány a harmadik adag ajánlása mellett dönt.
– Az lenne a jó, ha nem a döntéshozókon múlna az, hogy milyen lépést kell alkalmazni, hanem mi ezt a dolgot eldöntenénk úgy, hogy megvédenénk saját magunkat. Innentől kezdve ugyanis ennek a dilemmának a felvetése okafogyottá válna – utalt a védőoltás felvételének jelentőségére Pásztor.