2024. március 28., csütörtök

Nyár van! Nem kell maszk! Vagy mégis...?!

Itt a nyár! Csobbanjunk! A járvány végre a múlt! Vagy mégsem?

A védelmi intézkedések teljesen figyelmen kívül hagyása, illetve a vírus új, delta variánsának gyors terjeszkedése, az egyre csökkenő oltakozási kedv miatt arra figyelmeztetnek az epidemiológusok, hogy a nyár végére újabb tömeges megbetegedésekre lehet számítani. Már most a koronavírus-fertőzöttek 95 százalékánál Nagy-Britanniában az új vírusmutációt fedezték fel, ami rohamosan terjed Európában is, vagyis várhatóan hamarosan Szerbiában is átveheti a domináns szerepet. Portugáliában, ahol egyre nő a betegek száma, a fertőzések 56 százalékában az új delta variáns a felelős, Spanyolországban 21,8 százalékban, míg Olaszországban az utóbbi négy hétben a delta variáns az esetek 18 százalékában mutatkozott meg. Oroszországban az esetek 87,9 százalékában ez a vírusmutáns tehető felelőssé.

Na de mi is történt nyár elején?

Miután egyre javult a járványügyi statisztika Szerbiában, egyre többen vették fel a védőoltást, az állam úgy döntött, megengedi a tömegesebb rendezvények megtartását. Mint a börtönéből kiengedett oroszlán, így sodort végig az embereken a lehetőség. Kezdetben szégyenlősen, kisebb óvatossággal, ma már azonban egyre bátrabban szerveznek lakodalmakat, koncerteket, fesztiválokat... A nyilvános rendezvények többsége nyitott területen zajlik, a rendezvényszervezők kihasználnak minden alternatív helyet, így például Belgrádban a figyelem középpontjába került a botanikus kert, egyre több a program a szabadtéri színpadokon, a tereken, a parkokban. Miután több, mint egy évig nem lehetett szinte semmilyen kultúr- vagy sporteseményen részt venni, várható volt, hogy több százan megfordulnak a szabadtéri könyvbazárban, a kosárlabdázók tiszteletére felállított történelmi labirintusban, a sétálóutcán megrendezett képkiállításokon, vagy a botanikus kertben a sajtfesztiválon. És a szórakozás is egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, a fiatalok a fővárosban már nemcsak a parkban verődnek össze, hanem bulizni mennek, koncertekre, vagy éppen zenei fesztiválra, esetleg sportmérkőzésekre. Véget ért a tanév, itt a vakáció!

Szüksége volt már mindenkinek arra, hogy az élet visszakerüljön a normális menetébe, hogy találkozzunk a barátainkkal, szeretteinkkel, hogy végre a munkakötelezettségek mellett a kulturális feltöltődésnek is helyet adjunk, utazhassunk, azzal foglalkozzunk, amit szeretünk, és akkor, amikor jólesik, a hátunk mögött tudjuk az egész elmúlt időszakot.

A határok és a kávézók, éttermek, valamint a fesztiválok kapuinak megnyitásával, mintha minden óvintézkedésnek vége szakadt volna. Amíg például az Exit fesztiválon oltási bizonyítványt kértek, vagy gyorstesztet végeztek el a (hazai és külföldi) fesztiválozók körében, illetve utazni is csak az utazhat a határon túlra, aki „egészséges”, a szabályok hirtelen enyhítése oda vezetett, hogy elfelejtettünk mindent, és zárt helyiségben is egyre kevesebben tesznek eleget az előírásoknak. A boltban már több helyen a maszkviselet elmaradása megbocsájtható „bűn” lett, a tömegközlekedési járművön egyre kevesebben viselnek maszkot, megcsappant a fertőtlenítőszerek iránti érdeklődés is, és aki fel akarta venni a védőoltást, többé-kevésbé meg is tette. Pedig még nem értük el a nyájimmunitáshoz szükséges értékeket. Hivatalos adatok szerint Szerbiában a lakosság 45 százaléka vette fel az első vakcinát, míg 43 százalék esetében történt meg az átoltás. Ugyanakkor sokan átestek már a betegségen (több, mint 700 ezret jegyeztek), a lakosság több, mint fele azonban még mindig nem rendelkezik immunitással, mondják a szakemberek. A járvány megerősödésének lehetőségéről beszélnek, hiszen még mindig szinte naponta fedeznek fel új eseteket, szerencsére, a vírusban elhunytak száma alacsony. A kórházak már készülnek a kora őszi hullámra, stratégiát állítanak össze, hogy ha igény mutatkozik rá, az egészségügyi intézmények visszaálljanak a Covid-rendszerre. Illetve már arról is folynak tárgyalások, hogy újraoltsák azokat, akiknél nem alakult ki immunitás a kínai vakcinával történt átoltás ellenére sem.

Az éremnek azonban két oldala van. „Fegyelmezetlenség és felelőtlenség miatt korholják a polgárokat, miközben az állami szervek oldottak fel korlátozásokat, tették lehetővé a tömeges rendezvényeket, nyitották meg a határokat” – írta valaki az egyik közösségi oldalon.

Már többször bebizonyította a társadalmunk, hogy a kollektív felelősségérzet terén igen alacsony szinten vagyunk. A legszigorúbb intézkedések mellett is voltak tömegrendezvények, csak titokban. Közülük is csak néhányat tártak fel a hatóságok, miközben a taxisofőrök az éjjeli műszakban nem veszítettek a keresetükből, hiszen a fővárosban egész évben dolgoztak. Most pedig a hatósági intézkedések enyhítésével teljesen elfelejtettünk mindent.

Amellett, hogy már senki nem dorgál és nem kell a büntetéstől sem tartani, az, hogy a boltban felteszem-e maszkot, a saját döntésem. Hiszen az oltottak is megbetegedhetnek, sőt átvihetik a betegséget, vagyis azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem vették fel a vakcinát, még mindig vigyázniuk kell magukra.