2024. április 19., péntek

Könyvcsere az Egységben

Vasárnap az Egység Művelődési Állomáson megtartották a 11. Könyvbörzét, az érdeklődők hosszú sorban álltak, látszott, sokan kiéheztek az új olvasnivalóra, hiszen a pandémia miatt egy és fél éve nem szervezték meg a közkedvelt akciót.

A vasárnapi könyvbörzének a szervezők a Könyvet a napra! elnevezést adták, és ahogyan az előbbi években, az érdeklődők most is magukkal hozták a csereberére szánt könyveiket, majd az Újraelgondolkodás portál fogadó pultjánál kiválaszthattak a behozott könyv helyett egy másikat. Vasárnap délután három órakor már kígyózó sorban vártak a „könyvmolyok” az Egység udvarában, hogy átadhassák könyveiket, illetve, hogy kiválasszanak valami eddig ismeretlen kötetet – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

– Mivel régóta nem szerveztünk könyvbörzét az Egységben, azt szerettük volna, hogy minden érdeklődő értesüljön erről, ezért a könyvrajongók a Facebook közösségi hálózaton elterjesztették a hírt az újabb könyvcseréről. Nem történt hivatalos bejelentés, ezt mi így „családon” belül szerveztük meg, hittünk abban, hogy az információ eljut minden érdeklődőhöz, és ez sikerült. Nem volt időm megszámlálni, mennyien jöttek vasárnap, de láttam sok olyan új arcot is, akik eddig nem látogatták az akciót, közöttük voltak újságírók, bloggerek, írók… Egyesek régebben műhelymunkákat is tartottak a könyvbörzén, most pedig eljöttek könyvet cserélni – magyarázta Katarina Kostić, az Újvidéki Könyvbörze alapítója.

Egy és fél év után újra megtartották az Egységben a könyvbörzét

Egy és fél év után újra megtartották az Egységben a könyvbörzét

A könyvbörzéhez már hagyományosan csatlakozott a Könyvvel a mosolyig Humanitárius Kezdeményezés, ők a beérkezett könyveket humanitárius rövid szöveges üzenetekért adták cserébe.
– Alig vártam már, hogy megszervezzék a könyvbörzét, pár nappal ezelőtt panaszkodtam a barátomnak, hogy a koronavírus-járvány minden szerethetőt elvett az emberektől, de leginkább azt sajnálom, hogy nincs többé könyvcsere az Egységben, és most valóban nem túlozok – mondta Miloš Zrnić, az akció egyik résztvevője.
Az újvidéki könyvbörzét a Kulturális és Új Média Központ Július 16. szervezte.