2024. március 29., péntek
SZABADKA SZÖKŐKÚTJAI ÉS CSOBOGÓI (5.)

Két csobogó a Fasizmus áldozatainak terén

Szabadka köztéri szobrait bemutató sorozatunk után egy új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri szökőkútjait, csobogóit és emlékkútjait mutatjuk be. Közterületeink ezen díszei mellett nap mint nap elmegyünk, nyaranta pedig enyhülést is biztosítanak számunkra, de a történetüket nem feltétlenül ismerjük.
A Fasizmus áldozatainak terén, a közterület közepén magasodó emlékmű előtt két csobogó áll. A henger formájú létesítmények a tér felújítása során kerültek elhelyezésre.
A Fasizmus áldozatainak tere, a valamikori Szent Teréz tér, már a XVIII. században létezett, amelyet Szabadka tehetős polgárainak bérházai és palotái öveztek. Forgalmas térnek számított, hiszen ez az út vezetett a Népkör elé, ahol a csirkepiac volt található. Emellett a fákkal beültetett sétány közkedvelt helyszíne volt a jómódú polgárok gyerekeinek, akiket a cselédlányok vagy dadusok hoztak le ide levegőzni, játszani, sétálni. A téren 1942-ben kezdtek el emlékművet építeni, amely Horthy Istvánnak, a tragikus körülmények között elhunyt kormányzóhelyettesnek állított volna emléket, de a háború végkimenetele miatt a terv nem valósult meg. A háború után Szabadka akkori vezetői a teret a fasizmus áldozatainak emlékére alakították át. Ennek keretében 1952. október 30-án leplezték le Tomo Rosandić szobrászművész monumentális emlékművét.


A munkásmozgalmi jellegű tér idővel szürkévé és sivárrá vált. Így 2006-ban, a Központ II. helyi közösség kezdeményezésére, megkezdődtek a tér átalakítási és felújítási munkálatai. A közterület Kladek Ervin mérnök tervei alapján nyert új formát. Ennek keretében az emlékmű előtti teret új, szürke szegélyű vörös burkolattal látták el, amely bársonyszőnyegre emlékeztet. Emellett a tér közepén két barna színű, henger alakú, Zsolnay kerámiából készült csobogót helyeztek el. A csobogók köré padokat, szemeteseket, kerítésszerű építményeket helyeztek ki, valamint platánfákat ültettek, hogy a sugárúton a kánikulák idején sétálók megpihenhessenek és felfrissülhessenek. A téren továbbá helyet kapott Szép Ferencz szobra is. A felújított teret, a két csobogóval együtt, a városnapi ünnepségek keretében 2007. szeptember elsején nyitották meg a polgárok előtt. Az akkori városvezetés a felújítással együtt megpróbálta a térnek visszaadni a régi nevét, vagyis a Fasizmus áldozatainak terét átnevezni Szent Teréz térré, de a névváltoztatás a helyi kommunisták ellenállása miatt nem valósult meg. Jelenleg csak a székesegyház és a Paulinum Gimnázium közötti kis tér viseli Szent Teréz nevét.
Nem sokkal a tér megnyitója után, szeptember 10-ére virradó éjjel az egyik Zsolnay csobogót ismeretlen tettesek ledöntötték és összetörték. A kárt az akkori illetékesek 100–120 ezer dinárra becsülték. A csobogót helyreállították, de a tér később is ismeretlen vandálok gyakori célpontja volt, akik a csobogók megrongálása mellett ellopták a közterület padjait, szemeteseit kirángatták a helyéről, de még az útjelző táblákat sem kímélték. Jelenleg mindkettő a téren várja a járókelőket.