2024. március 28., csütörtök

Falunapra készülnek Magyarittabén

Deák Ferenc író nevét viseli ezentúl a helybeli Művelődési Otthon

Különleges falunapi ünnepség lesz augusztus 6-ától 8-áig Magyarittabén. A település központja már virágdíszben várja a hazalátogatókat, a felújított Művelődési Otthon pedig ezentúl Deák Ferenc író nevét viseli. A fiatalok közben egy Béga-parti, homokos strandon munkálkodnak.

A református többségű bánáti falut a magyarság elsősorban a legdélebbi Kossuth-szobráról ismeri. A szoborhoz való évszázados ragaszkodásuk mellett az ittabéiek összefogása is példamutató volt, és megmaradt a nehéz időkben is.

– A falunap megünneplésére különleges módon készül a mi kis falunk. Szépítjük a környezetünket, és részt vettünk a Virágos Magyarország pályázaton is. A fiatalok összefogtak, de nemcsak a fiatalok, hanem a falu népe is. Ezt a mi kis parkunkat szépítették, virágokat ültettek, amiket persze ápolni is kell. Meg van bízva valaki, aki mindig részt vesz a locsolásban. Nemcsak a parkunkban, hanem a templom körül és a főutcán is virágokat ültettek, és azokat ápolják. Nekem az tetszik, hogy a mostani helyi tanács tagjai, akiket megválasztottunk, nagyon ügyesek és szorgalmasak. Most még újak, de remélem, hogy ez így is marad.

A falu népe összefogott, hiszem, hogy nem utolsó alkalommal – hallottuk Jámbor Zsuzsanna tanárnőtől.

Tavaly a járványhelyzet mindent fölülírt, így elmaradt a Téli Találkozók, a vidék legrégibb művelődési rendezvénysorozata is, amelynek a megálmodója négy évtizeddel ezelőtt Deák Ferenc író volt. Jövőre, ha a járvány nem fog megint belerontani, 39. alkalommal fogják megszervezni a találkozót. Ezentúl pedig Deák

Ferenc nevét viseli a felújított Művelődési Otthon.

– Nagyon büszke volt arra, hogy ittabéi születésű és majdnem halála napjáig visszajárt Ittabére. Bármilyen meghívásnak eleget tett. Ezért is fontos, hogy mi ezen a módon tisztelegjünk emléke előtt, és megmutassuk, hogy nem felejtettük el Deák Ferencet. Sajnos minket sem került el az elvándorlás. A lakosságnak mintegy 30 százaléka elköltözött az utóbbi években. Ezek az emberek csak falunapkor és egyéb jelentősebb események megünneplésekor jönnek haza. Ezért is fontos nekünk megtartanunk a falunapot, mert ilyenkor úgymond itt van mindenki, aki ittabéi – mondta Kerekes József tanácselnök.

Magyarittabé számára fontos a Nagybecskerek és Temesvár között kiépült kerékpárút, amely majd a határátkelő megnyitásával összeköti a települést Romániával, elsősorban a határ túloldalán fekvő, magyarlakta Ótelekkel.

Közben folyamatban van a két országot összekötő Béga folyó újjáélesztése is. A vize most jóval tisztább, mint korábban volt. Ezt felismerve az ittabéi fiatalok egy homokos strandot létesítenek a partján, amely remélhetőleg hamarosan benépesül. Egy darabon kiirtották a növényzetet, és mintegy húsz köbméternyi homokkal fedték be.