2024. április 24., szerda

„Magunkat csak úgy, mint a ti szolgátokat”

Ft. Palatinus István a magyarkanizsai Szent Őrangyalok-templom új plébánosa

Vasárnap este tartották meg ft. Palatinus Istvánnak, a magyarkanizsai Szent Őrangyalok római katolikus templom új plébánosának beiktatási miséjét. Az eseményen Koncz István prépost atya adta át neki jelképesen a templom kulcsát, az evangéliumos könyvet és a misézőkelyhet, rábízva a templom és a hívőközösség vezetését.

A főtisztelendő atya a beiktatása alkalmával elmondta, hiszi, hogy a Jóisten küldetése valósult meg, amikor a püspök szándéka szerint őt küldte a helyi hívőkhöz, ugyanúgy, ahogyan Krisztus az ő tanítványait: nem azért, hogy uralkodjon felettük, hanem azért, mert ez az ő hitvallása. Ez pedig nem más, mint Pál apostol korintusiaknak írt leveléből egy sor: „Nem magunkat hirdetjük, hanem Krisztus Jézust, az Urat, magunkat csak úgy, mint a ti szolgátokat Jézus kedvéért.” Hozzátette, munkálkodni érkezett Magyarkanizsára, hogy akolszagú pásztorrá lehessen híveinek körében, és nem dicsőségre vágyik, csakis dolgozni, mert ez az ő egyetlen küldetése. Ennek szeretne ő megfelelni, de ez csakis a hívek összefogásával, együttes erejével valósulhat meg.

Ft. Palatinus István munkálkodni érkezett Magyarkanizsára, dolgozni jött, mert ez az ő küldetése

Ft. Palatinus István munkálkodni érkezett Magyarkanizsára, dolgozni jött, mert ez az ő küldetése

Palatinus István 1961. július 26-án született Adán. 1989. február 5-én szentelték pappá Moholon. 1989 februárjától 1990 szeptemberéig káplán volt Adán, majd utána 1991 júliusáig Szabadkán a Szent Teréz-székesegyházban. Plébánosként 1991 júliusától tevékenykedett Horgoson, majd 2009 júliusától a szabadkai Szent György-templomban – onnan érkezett most Magyarkanizsára.