2024. március 29., péntek
DOMBOSI TÖRTÉNETEK-REMIX

Négy nap művészet

Patócs László két éve nyitotta meg a Dombos Visual akkori kiállítását, az idei tárlatot a Dombos Visual művészei az ő emlékének ajánlották

Csütörtökön kezdődött és vasárnap fejeződött be Kishegyesen a Dombosi Történetek-remix elnevezésű művészeti rendezvénysorozat, amelynek keretében az egész Kárpát-medencéből érkeztek írók, költők, irodalmárok Kishegyesre, hogy bemutassák a tevékenységüket.
A szombat délutáni program az Ex Symposion legújabb lapszámainak bemutatójával kezdődött. A számok központjában ezúttal a költészet, Trianon valamint a rádió áll. A beszélgetés során szóba került még az is, milyen nehézségekkel kell megküzdeni jelenleg egy folyóiratnak. Ezt követően megalakították a Szépírók Társaságának vajdasági körét. Szkárosi Endre, a Szépírók Társaságának leköszönő elnöke elmondta, hogy a társaságnak több, mint négyszáz tagja van és az irodalom nem csak egyéni alkotás és hatalmas potenciált lát ebben társaságban. Mint elmondta, szépíró köröket kezdtek szervezni helyi szinten, hogy legyenek olyan helyek, ahol a szerzőket inspirálják a munkára. A következő programpontként Szkárosi Endrével, mint költővel hangköltővel és tanárral Józsa Márta beszélgetett. A nem mindennapi könyvbemutató keretében a könyvkötészetről, a hangköltészet jelenlegi megítéltségéről és fejlődéséről is értekeztek. Kerékgyáró István legújabb kötetéről szintén Józsa Mártával beszélt, amelyben egy igen érdekes társadalmi jelenséget dolgoz fel, amely több koron keresztül is megmutatkozik. Az estet Hizsnyai Zoltán és Bozsik Péter zárta, akik arról is értekeztek, miért kezd el valaki irodalommal foglalkozni. Hizsnyai elmondta, hogy először kiskorában kezdett el irodalommal foglalkozni dédanyái meséi miatt, valamint kitértek a munkássága egyéb részeire is.

A zEtna kiadó legújabb kötetinek a bemutatójával folytatódott vasárnap délután a program, majd Berta Ádámmal Döme Szabolcs beszélgetett. Kormányos Ákos második kötete szinte a nyomdából futott be a Dombosi történetekre. A szerzővel Losoncz-Kelemen Emese beszélgetett, aki rámutatott, hogy három lírai beszédmód keveredik egymással a könyvben. Felmerült továbbá, hogy milyen kritikusi hozzáállással kell olvasni ezeket a verseket, érdemes-e a költőről ebben az esetben elvonatkoztatni.
Patócs László két éve nyitotta meg a Dombos Visual akkori kiállítását, az idei tárlatot a Dombos Visual művészei az ő emlékének ajánlották.