2024. március 29., péntek

Középpontban a mezőgazdaság

Az állam és az önkormányzat által felkínált támogatásokról tárgyalt a mezőgazdasági miniszter Szenttamáson

Szenttamáson járt tegnap Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter és Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár, akik a község képviselőivel ellátogattak Arsen Gradinac mezőgazdászhoz. Nedimović kinevezése óta harmadízben járt Szenttamáson. Ő nyitotta meg a 36. Turiai Kolbászfesztivált, 2019-ben pedig látogatást tett Pero Novaković, ugyancsak turiai mezőgazdasági termelőnél.

Tekintettel arra, hogy a Gradinac-gazdaságon éppen a búzát aratták, a mezőgazdasági miniszter beült a kombájnba, és az aratókkal tett egy kört.

− Folyik a kenyércsata, az emberek szorgalmasan dolgoznak, az idei hozamok pedig sok év után a vártnál magasabbak, s ennek mindannyian örülünk. Egyelőre nem tudni, mi lesz a kukoricával, a napraforgóval és más haszonnövényekkel. Nagyon hiányzik a csapadék, ezért sokat dolgozunk az öntozőrendszerek kiépítésén, hogy a termelés ne legyen időjárásfüggő. A búza jelenlegi ára 19,5−20 dinár, a minőséget és a mennyiséget tekintve pedig úgy gondolom, hogy elégedettek a termelők. Vajdaságot járva a legtöbb helyen 6,5−7 tonnás hozamokat emlegetnek a gazdák, amire az utóbbi években nem volt példa – fogalmazott Branislav Nedimović.

Nedimović és Božić elbeszélgettek az önkormányzat képviselőivel, de a gazdákkal is, akik elmondták, mit várnak el az államtól, és mindketten azt javasolták a gazdáknak, hogy igényeljék a különböző támogatásokat.

− Szenttamás községhez 26 ezer hektár mezőgazdasági földterület tartozik, és 1500 bejegyzett gazdaságunk van, vagyis a község fő ágazata a mezőgazdaság. Ezért a költségvetés jelentős részét a mezőgazdaságba fektetjük, továbbá a dűlőutak rendezésére. Az idei büdzséből erre a célra mintegy 30 millió dinárt különítettünk el, a következő nagy beruházás pedig a Bácskai-Nagy-csatorna és a Krivaja folyó föld alatti összekötése lesz, ami azért fontos, mert számításaink szerint ilyen módon mintegy 5000 hektár termőföldet öntözhetünk. Ezt a projektumot az Abu-Dzabi Fejlesztési Alap jóvoltából a Vajdaság Vizei Közvállalat finanszírozza. A mezőgazdasági termelők közvetlen támogatása a kamatmentes kölcsönök által valósul meg, mert az ehhez tartozó dokumentációt és a teljes kamatot az önkormányzat magára vállalja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a termelőknek csak az igényelt kölcsön összegét kell visszafizetni – fogalmazott Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

Arsen Gradinac elmondta, ott, ahol a termelők alkalmazták a megfelelő agrotechnikát, jók a búzahozamok.

− Átlagon felül termett a búza, a hozam elérte a 8, sőt a 8,5 tonnát is hektáronként. A jelenlegi ár azonban lehetne magasabb is, mert így sokan arra kényszerülnek, hogy megőrzésre adják át a kenyérgabonát, holott nagyobb szükségük lenne a pénzre. Minden gazdaság saját vállalkozást jelent, amit nem könnyű és egyszerű irányítani, de sokat segítenek az állami és egyéb támogatások. Örülök annak a miniszteri bejelentésnek, hogy új törvényeket hoznak meg a mezőgazdasági árak szabályozására, valamint, hogy meghatározzák majd, hogy kik a hivatásos mezőgazdasági termelők és mik a termék referenciaárai. Ez már az európai standardokra utal – mondta Gradinac.

Čedomir Božić szerint jól halad a kenyérgabona betakarítása. Kifejtette, hogy az idei terveket megvalósították, és annak a reményének adott hangot, hogy a termelők elégedettek.

− A tartományi mezőgazdasági titkárság már a jövő évi pályázati vonalak előkészítésén munkálkodik, ennek köszönhetően a gazdák a kapcsolható eszközök mellett többféle felszerelésre pályázhatnak. Az idei pályázatok iránt óriási volt az érdeklődés, a kiírásokra mintegy 1700 pályázat érkezett, ami valóban sok, s hogy eleget tegyünk az igényeknek, a következő évre szóló támogatások összegét a duplájára növeltük. Az öntözőrendszerek fejlesztésére, vásárlására, építésére kiírt tartományi pályázat keretösszege egyike a legjelentősebbeknek, 1132 pályázati kérelem futott be, közülük pár nappal ezelőtt 707  személy vehette át a szerződést – közölte Božić.