2024. március 28., csütörtök
COPA AMÉRICA

Argentína beérte Uruguayt

Negyedszer vezette Copa-döntőbe az argentin válogatottat a hatszoros aranylabdás Messi, de csak most először sikerült elhódítania a kontinenstorna trófeáját. Argentína vasárnap hajnalban nagyon kemény, szabálytalanságokkal teletűzdelt meccsen 1:0-ra legyőzte a házigazda Brazíliát. A rangadó feszültségét jól jelzi, hogy a játékvezető összesen 9 (5 argentin és 4 brazil) sárga lapot osztott ki, valamint, hogy összesen 41 szabálytalanságot fújt be a bíró: nem kell nagy matektudósnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, ez a valóságban azt jelenti, hogy a meccs csaknem kétpercenként megszakadt. A mérkőzés egyetlen gólja a 21. percben született, amikor De Paul a saját térfeléről mintegy 40 méteres passzt adott Di Maríának. A PSG támadója kicselezte az előtte álló brazil védőt, majd átemelte a labdát Ederson kapus felett. Bár a viadal során az argentinok csapatkapitánya, Messi a hátán cipelte a csapatot, a fináléban nem tudott extrát nyújtani, a lefújás után pedig köszönetet mondott Di Maríának, hogy neki hála a válogatottal megszerezte első nagy győzelmét. Az argentinok a megmérettetésen minden ellenféllel szemben pragmatikusan léptek fel, talán ez a legnagyobb érdeme Scaloni szövetségi kapitánynak.

A brazilok 107 év alatt mindössze másodszor kaptak ki tétmérkőzésen a Maracanában, ez először az 1950-es vb döntőjében fordult elő velük, amikor Uruguay 2:1-re győzött a legendás Rio de Janeiró-i arénában. Argentína 15. alkalommal nyerte meg az 1916 óta létező kontinenstornát – ezzel utolérte Uruguayt az örökrangsor élén –, de 1993 után először ünnepelhetett.

Copa América, a 3. helyért: Kolumbia–Peru 3:2. Döntő: Argentína–Brazília 1:0. A döntő legjobb játékosa: Ángel Di María. A torna legjobb játékosa: Lionel Messi. A torna gólkirálya: Lionel Messi (4 gól). A torna legjobb kapusa: Emiliano Martínez.