2024. március 29., péntek

Két évtizede együtt

Húszéves a palicsi Szederinda Népdalkör

Vasárnap estefelé rendezték meg aXV. Kárpát-medencei Népdalkör Találkozót a palicsi Ökoközpontban. Az esemény a Palics Magyar Művelődési Egyesület és a helyi Szederinda Népdalkör szervezésében valósult meg. Ez utóbbi az est keretében ünnepelte meg huszadik születésnapját. A találkozón a palicsi népdalkörön kívül a hajdújárási Rekötye Népdalkör, a ludasi Fűzérfonó Népdalkör, valamint a szabadkai Lányi Ernő IME Veronika népdalköre lépett színpadra. A szólisták Brezovszki Anna és Danka Lili, valamint Ledenyák Lea voltak.

Brezovszki Eszter, a Szederinda Népdalkör vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, az idén a járvány miatt a megszokottnál kevesebb csoportot tudtak meghívni. Úgy döntöttek, hogy a találkozót szűkebb keretek között tartják meg, mint az előző években. Korábban több kórus, mintegy 200–300 énekes vett részt a Kárpát-medencei Népdalkör Találkozón, amelyet az iskolában szerveztek meg. Az idén másik helyszínt választottak, és a találkozó után az ünneplést egy közös vacsorával folyatták. Arra a kérdésre, hogy miként tekint vissza az elmúlt húsz esztendőre, a következőket válaszolta:

– Kezdetben tizenkilenc taggal indultunk, és később 25–30 fő is volt a csoportban. Mindig akadtak olyanok, akik meggondolták magukat vagy megbetegedtek. Sajnos, voltak elhalálozások is. Már az első évben, a kórus megalakulásakor is tartottunk egy találkozót Barátkozzunk! elnevezéssel. Később, 2006-ban szerveztük meg az első kórustalálkozót, amelyen 600 résztvevőt fogadtunk. Azóta minden évben megtartjuk, és külföldi vendégeink is szoktak lenni. Ezúttal ők nem tudtak eljönni hozzánk, és mi sem tudjuk meglátogatni őket. Minden évben három-négy énekes csoporthoz szoktunk látogatni vendégként, és ők is eljönnek hozzánk – tudtunk meg Brezovszki Esztertől.

A Szederinda Népdalkör 2015-ben elnyerte a legjobb együttes díját az Idősek II. Kárpát-medencei kulturális és művészeti vetélkedőjén. Akkor a budapesti Operettszínház színpadán léptek fel.

A kórusba való tagfelvétel állandó, és bárkit szívesen fogadnak az énekesek között.