2024. április 25., csütörtök

Egész Európából itt fesztiváloztak

Véget ért az EXIT – Az élet ünnepe négy napig tartott Újvidéken

Hétfőtől lassan minden visszatér a szokásos medrébe a székvárosban. A több mint félszáz országból érkezett turista veszi a sátorfáját és elhagyja Vajdaságot, ahol először szerveztek mamutfesztivált a koronavírus- járvány megjelenése óta. Sokan kételkedtek, ám az EXIT fesztivál mégsem maradt el idén. Az Ünnepeld az életet! jelszóval megrendezett fesztiválon több száz előadó lépett fel a négy nap alatt, több tízezer ember előtt, akik a világ különböző szegleteiből érkeztek a péterváradi erődítménybe, hogy végre találkozzanak, táncoljanak és zenét hallgathassanak. Az időjárás mindvégig kegyes volt a fesztiválozókhoz, a meghirdetett előadók közül csak néhányan mondák végül vissza a fellépést, jelentősebb incidensek nem történtek, egyelőre úgy tűnik, a járvány sem terjedt tovább a szigorú szabályrendszernek köszönhetően.
Európa egyik legjelentősebb zenei rendezvénye, az EXIT fesztivál tavaly ünnepelte volna a 20. születésnapját. Az egykori egyetemistatüntetésből fesztivállá nőtt rendezvény viszont kénytelen volt a koronavírus-járvány miatt egy évet pihenni. Kevesen hittek abban, hogy valóban végül megrendezésre kerül idén az esemény, ám a szervezők bizonyítottak.
Többen hangot adtak aggodalmuknak, miszerint nem túl bölcs dolog megtartani egy akkora kaliberű fesztivált, ahol több mint 40 ezer ember zsúfolódik össze egy éjszakára. A népszerű zenei rendezvény szervezői mindenki számára elfogadható kompromisszumot kötöttek. A rendezvényen kizárólag olyan személyek vehettek részt, akik igazolni tudták, hogy felvették a védőoltást, negatív teszteredménnyel rendelkeznek, illetve elvégezték a rendezvény látogatása előtt a szervezők által biztosított gyorstesztet. A fesztiválra való bejutás tehát jóval bonyolultabb volt a szokásosnál, de végül is úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben lezajlott. A rendezvény falai mögött nem volt kötelező a maszkviselés és a távolságtartás sem. Aki bejutott az EXIT-re, úgy érezhette, itt megint minden normális.
Sokan számítottak arra, hogy kevés külföldi látogat el az idei fesztiválra. Ez nem igazolódott be. Aki a helyszínen járt, az tudhatja, szinte nem volt olyan európai nemzet vagy ország, amelynek lakosa nem képviseltette magát a vár falai mögött ezekben a napokban.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A legnagyobb népszerűségnek a nagyszínpad örvendett, a tömeg legnagyobb része pedig a dance arénában várta ki a reggeli órákat. Olyan előadók léptek fel ez alatt a pár nap alatt, mint a svéd Sabbaton, a szlovén Laibach, Charlotte De Witte, Nina Kraviz, a Hladno Pivo, a hazai Van Gogh, a Nemesis, az Obscured, a Bombarder, az Atheist rap, a Goblini stb. Összességében fergeteges buliból nem volt hiány. Az emberek ki akartak végre szabadulni ebből a másfél éve tartó rémálomból, jól akarták magukat érezni és ünnepelni akarták egymást és az életet. Ez sikerült is.