2024. április 25., csütörtök

Háborús állapotok a Dél-Afrikai Köztársaság városainak utcáin

Legkevesebb hét személy életét vesztette és több százat pedig letartóztattak a Dél-Afrikai Köztársaságban kitört zavargások során, amelyek Jacob Zuma egykori elnök elfogatása miatt törtek ki – írja a Szerbiai RTV.
Az erőszak megakadályozása végett a dél-afrikai hatalom a hadsereget sorakoztatta fel azon városok utcáin, amelyekben a legtöbb zavargás történt, ennek ellenére a nap folyamán üzleteket és lakóházakat gyújtottak fel a rendbontókkal szemben.
Az áldozatok között egy hat hónapos csecsemő is van, akit egy eltévedt golyó talált fejbe és egy férfi is, aki elvérzett egy késszúrást követően. A kórházakban fejetlenség uralkodik, ugyanis a helyi sajtóorgánumok jelentései szerint a tüntetők folyamatosan igyekeznek betörni az intézményekbe, ahol a sebesülteket ápolják.
Az erőszakhullámban a tüntetők üzleteket fosztogattak, épületeket gyújtottak fel és a gyalogosokat is megtámadták. Az egy hét óta tartó zavargásoknak a rendőrök nem tudtak gátat szabni, amelyek a legtöbb esetben fosztogatással és rongálással végződtek. A dél-afrikai sajtóinformációk szerint az útkereszteződéseket elzárták és ezeken a helyeken égő kamionok vannak.
A 79 esztendős Jacob Zuma egykori dél-afrikai elnök még a múlt héten adta meg magát a rendőrségnek és 15 hónapos börtönbüntetést kell letöltenie a bíróság elleni tiszteletlenség miatt. Zumának emellett még egy különálló perrel is szembe kell néznie, amely a fegyverkezésről szóló, még 1999-ben megkötött kétmilliárd dollár értékű szerződésre vonatkozik, amikor alelnök volt.