2024. április 19., péntek

Képzeletbeli kalandozás a bolygók között

Hétfőn kezdődött az Űrkaland–csillagásztábor a szabadkai VM4K-ban

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban tegnap indult az Űrkaland-csillagásztábor, amelyen 6–10 évesek vesznek részt. Az óvodások és a kisiskolások hat nap alatt egy képzeletbeli űrutazáson vehetnek részt, amely során megismerkedhetnek a csillagos ég rejtelmeivel és a világegyetem titkaival.

– Az e heti nyári táborunk témája a csillagászat. Az Űrkaland tábor iránt nagy volt az érdeklődés, így délelőtti és délutáni csoport is indult 50–50 fővel. Nagyon sokrétű, sokszínű programmal készültünk a gyerekeknek. Egy nagyon látványos és különleges programot sikerült elhozni a táborba. Budapestről érkezett az Utazó Planetárium, amelyet a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon állítottunk fel. A résztvevők a tábor első három napján érdekes és interaktív előadásokat, filmeket tekinthettek meg egy felfújható kupolában. A kézműves foglalkozásokat vajdasági képzőművészek tartják, és mindegyik a csillagászat témáját járja körül. Hétfőn a gyerekek távcsövet készítettek, és a hét további részében űrmaszkokat és bolygómaketteket is fognak csinálni. A táborozók mindennap egy interaktív, mozgásos foglalkozáson vehetnek részt, amely szintén a csillagászat köré épül – nyilatkozta lapunknak Lukács Lilla, a VM4K referense.

Hétfőn a részvevők egyik csoportja Varga Zoltán csillagász, fizikatanár Mit rejt a Naprendszer? című előadását hallgathatta, míg a másik csoportot a mozgásos foglalkozáson találtuk meg.

Az egyik résztvevőt, Sarát eközben szólítottuk meg. A mosolygós kislány elmesélte, hogy nagyon tetszik neki a tábor és jól érzi magát.

– Ma néztük a csillagokat és a bolygókat. A kedvencem a Föld. Szeretem a csillagászatot és távcsővel nézni az eget – mondta el lapunknak a táborozó.

A tábor szombaton a Zenegér zenekar koncertjével és jelmezes bulival zárul.