2024. április 24., szerda

Választ adni korunk kihívásaira

Szili Katalin az Apáczai Nyári Akadémián: Tenni kell azért, hogy a következő generációk életére, jólétére hatással tudjunk lenni

– Fontos a pedagógusok nyári továbbképzése, mert a tanítóknak, tanároknak alkalmuk van a tudásukat, felkészültségüket frissíteni, valamint jó lehetőség arra is, hogy a Kárpát-medencei magyar nyelven oktató pedagógusok találkozzanak. Amellett, hogy számomra az egyik fontos kérdéskör a nemzetpolitika, a fenntartható fejlődés is közel áll a szívemhez. Magyarországon mi létrehoztuk azt a fenntartható fejlődési stratégiát, ami minden egyes felelősséget viselő szereplő számára meghatározza, hogy mit kell tennie. Nevezetesen az egyénnek, a családoknak, a civil szervezeteknek, önkormányzatoknak, kormányzatoknak a maga felelősségi rendszerében. Nagyon örülnék annak, hogy ezt az egész Kárpát-medencében meg tudnánk szervezni, hogy legyen egy olyan fenntartható fejlődési stratégiánk, ami a határon kívüli magyarság számára is lehetővé teszi ezeket a lépéseket – emelte ki dr. Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapítója, jelenlegi tiszteletbeli elnöke Újvidéken, az Apáczai Nyári Akadémia második képzési hetének megnyitóján. Tegnap a miniszterelnöki megbízott mellett dr. Maruzsa Zoltán magyar köznevelésért felelős államtitkár és Vicsek Annamária, a szerbiai oktatásügyi minisztérium államtitkára is előadást tartott.

Az Apáczai Nyári Akadémia e második hetén párhuzamosan két helyszínen az osztályfőnöki szekción és a Tapasztald, hogy továbbadhasd! elnevezésű szekción vehetnek részt a pedagógusok.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Ez utóbbi programja a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének együttműködésével valósult meg. A képzés műhelymunkákon, terepgyakorlatokon, csapatépítő feladatokon keresztülvilágít rá a fenntarthatóságra, mint a környezetvédelem fontos aspektusára.

Az osztályfőnöki képzés célja pedig az általános pedagógiai ismeretek fejlesztése, ahol az oktatás minden szintjén munkálkodó szakemberek megtalálhatják a számukra érdekes tartalmakat.

– Nagy örömömre szolgál, hogy nagy számban jelentkeztek pedagógusok, a két szekció képzésein körülbelül 70 tanár és tanító vesz részt. Nagyon sok szabadtéri foglalkozást iktattunk be, egyik nap a Tarcal-hegyre fogunk kirándulni, és minden programunk a szabadban valósul meg. Külön örülök, hogy Erdélyből és Magyarországról is érkeztek előadóink, vendégeink – emelte ki Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke, aki bízik abban, hogy a pedagógusok alkalmazni tudják, amit elsajátítanak a képzéseken.

Dr. Szili Katalin előadásában a fenntartható fejlődésről beszélt, a gazdasági, társadalmi és ökológiai összefüggésekre hívta fel a részvevők figyelmét.

– A 21. században a problémák rendszerszinten jelentkeznek, így ezekre rendszerszintű válaszokat kívánunk adni. A gazdaság eszköz a társadalompolitikai célok megvalósításához, de tudomásul kell vennünk, hogy van korlátunk, ami a környezet. A klímaváltozás okozta gondokra közösen kell választ adnunk. Ugyanis, amíg 1970-ben még egy bolygónyi energiát használt az emberiség, ma pedig már 1,6 bolygónyit használunk, ami azt jelenti, hogy minden évben feléljük a következő esztendő erőforrásainak egy részét. Ezért tartom fontosnak megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek ezekre a globális problémákra választ adnak, és fontos tudatosságra nevelni a gyermekeinket e téren – hangsúlyozta Szili Katalin.

A pedagógus továbbképzés részvevői dr. Maruzsa Zoltánnal és dr. Szili Katalinnal (Fotó: Dávid Csilla)

A pedagógus továbbképzés részvevői dr. Maruzsa Zoltánnal és dr. Szili Katalinnal (Fotó: Dávid Csilla)

Kozma Szabolcs magyarországi gyógypedagógus és logopédus több előadással is készül a héten.

– Szívesen fogadom a határon túli meghívásokat. Az előadásaim témája az anyanyelvi beszéd logopédiai szemmel, úgy gondolom ez mindig aktuális, mivel a szó kimondása és megértése nagyon fontos dolog. Az előadások révén szeretném bemutatni, hogy szinte a fogantatástól, a korai fejlesztésen át, az óvodás és iskolás évekig milyen lépések vannak a beszédfejlődésben – mondta el a szakember.

Nagy Margit, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének tiszteletbeli elnöke nem tudott jelen lenni az ünnepségen, ezért levélben köszöntötte az egybegyűlteket, ami után Kovács Csaba lelkész tartott áhítatot, a műsort pedig Sziveri Éva szavalása zárta.